Nämäkin maisemat ovat tulevaisuudessa osa Suomenselän kuntaa, mikäli Keski-Suomessa työn alla oleva kuntajakoselvitys saadaan maaliin saakka.

Keski-Suomessa työn alla oleva neljän kunnan kuntaliitos toisi suomalaiselle kuntakentälle uuden kunnan. Parhaillaan kuntajakoselvityksessä on menossa kuntalaisten kuuleminen, joka kestää vielä viikon päivät.

Kivijärven, Kyyjärven, Kannonkosken ja Karstulan kunnanhallitukset käsittelevät kuntajakoselvitystä maanantaina 8. helmikuuta ja viikkoa myöhemmin kunnat lyövät kantansa lukkoon valtuustojen kokouksissa. Lopullisesti mahdollisen kuntaliitoksen vahvistaa valtioneuvosto ensi kesäkuussa.

Jos Suomenselän kunta syntyy, niin se on 2 580 neliökilometrin kokoisena Keski-Suomen laajin kunta. Väkimäärä jää tosin yhdistymisen jälkeenkin noin 7 500 asukkaaseen.

Nimi ja palvelut puhuttavat

Jos uusi kunta syntyy, niin uudeksi kunnanjohtajaksi on jo valittu Karstulan kunnanjohtajana toimiva Pekka Kanervio. Työtä kuntajakoselvityksen eteen on tehty Keski-Suomessa hartiavoimin ja puhuttavaa on riittänyt. 

-Uuden kunnan nimi on aiheuttanut kaikkein eniten keskustelua. Osalle se tosin olisi aina väärä, vaikka se olisi mikä tahansa, Kanervio kertoo.

Kuntalaisten peruspalveluista Saarikka hoitaa jo nyt kaikkien kuntajakoselvityksessä mukana olevien kuntien sote-palvelut.

-Suuri yksittäinen asia keskusteluissa on ollut myös se, miten palvelut säilyvät oman kunnan alueella. Pienemmissä kunnissa tosin palvelut on jo nyt ajettu niin alas, ettei niissä ole enää leikkaamistakaan, Kanervio toteaa.

-Alueen koulut pullistelevat oppilaita. Karstulaan valmistuu uusi koulu, mutta emme saa sinne kaikkia oppilaita vieläkään mahtumaan. Kun kysyimme naapurikunnista, että olisiko mahdollista sijoittaa oppilaita heidän kouluihin, niin niissäkään ei tilaa ollut. Joten koulujen lakkauttamisia on turha pelätä, Pekka Kanervio pohtii.

Kyyjärvi pakon edessä

Kuntaliitosselvityksen taustalla on Kyyjärven heikko taloudellinen tilanne. Valokuituyhtiön osakkeiden alaskirjaus oli se viimeinen niitti, jonka johdosta valtiovarainministeriö määräsi kriisikunnan erityiseen kuntajakoselvitykseen.

-Selvitystä on tehty hyvässä hengessä, mutta tulevaisuushan sen vasta näyttää, tuleeko tästä hyvä, ohjausryhmän puheenjohtaja ja Kyyjärven kunnanhallitusta johtava Jouko Huumarkangas (kesk.).

Kyyjärven kunta oli osakkaana Keski-Suomen Verkkoholding Oy:ssä yhdeksän muun keskisuomalaisen kunnan kanssa. 2,3 miljoonan euron takausvastuut realisoituivat ja yhtiön yli puolen miljoonan euron osakkeet alaskirjattiin kunnan kirjanpidossa.

-Kyyjärvi olisi voinut jatkaa itsenäisenä kuntana ilman tästä valokuidusta tullutta laskua. Viestintävirasto lopetti tukien maksun kesken sopimuskauden ja se oli viimeinen niitti meille, Huumarkangas toteaa.

Heti alkuvaiheessa selvityksessä mukana olevista kunnista Karstula ilmoitti lähtevänsä ehdoitta mukaan. Kesän aikana asialle kypsyivät myös Kannonkoski ja Kivijärvi. Molemmissa kunnissa valtuusto päätti mukaan lähdöstä selvitykseen äänin 9–6.

Puolesta ja vastaan

Kannonkosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sanna Villman (sd.) oli yksi kuntajakoselvitykseen mukaan lähtöä vastustaneista, eikä mielipide ole muuttunut selvitystyön aikanakaan.

-Ei ole mieli muuttunut selvitystyön aikana, vaan vastustan yhä tätä 4K:n kuntaliitosta. Olisin toivonut kuntajakoselvityksen tekemistä isommalla porukalla siten, että myös Saarijärvi olisi ollut mukana. Silloin mukana olisi ollut koko Saarikan alue, Villman kertoo.

Perusturvaliikelaitos Saarikan omistaa Saarijärven, Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven ja Kyyjärven muodostama kuntayhtymä. Saarikka tuottaa kuntien alueelle niiden tarvitsemat sote-palvelut.

-Olisin halunnut myös katsoa, mitä mahdollinen sote-uudistus tuo kunnille mukanaan, Sanna Villman jatkaa.

Sen sijaan Kivijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Leppänen (kesk.) kannattaa kuntaliitosta liehuvin lipuin.

-Tämä kuntaliitos olisi pitänyt toteuttaa jo aikoja sitten. Olimme aikanaan 3 000 asukkaan kunta ja nyt meitä reilu tuhat. Kunnan henkilökunta on pudonnut 150 työntekijästä alle 40. Hyvin paljon toimintoja on siirtynyt jo muihin kuntiin ja me päätämme täällä enää sivistyspuolesta ja teknisestä toimesta, Leppänen toteaa.

-Meidän on vaikea saada ihmisiä lähtemään mukaan luottamustehtäviin. Me työntekijät taas olemme monikärkiohjuksia, jotka sinkoilevat sinne tänne. Asiat pitäisi tietää ja hallita samalla tavalla kuin isommissa kaupungeissa, joissa tapauksia tulee eteen samassa ajassa sata, kuin täällä yksi, kuvailee Erkki Leppänen pikkukunnan elämänmenoa.

Mieli muuttui kesällä

Keskustelu Kivijärvellä kuntaliitoksen tiimoilta on ollut perin värikästä. Vastustajia liitokselle löytyy, mutta Erkki Leppänen on positiivisin mielin liitoksen suhteen.

-Minä olisin jo keväällä ollut kuntaliitoksen kannalla, mutta kun asia tuli ensimmäistä kertaa kunnanhallitukseen, niin meillä oli silloin tietona, ettei Kyyjärvi halua liitosta, vaan heidän mielestään kyse pelkästä muodollisuudesta. Ajattelin silloin, että suotta sitä lähtee aikaa sinne tuhlaamaan. Tilanne muuttui kesällä, kun kävi ilmi, että oikeisiin kuntaliitosneuvotteluihin on mahdollisuus, Leppänen kertoo.

Ratkaisun päivä kuntaliitosten suhteen on edessä reilun kuukauden kuluttua. Jos kuntaliitos torpataan, niin yksi asia on varma.

-Sen minä olen päättänyt, että missään nimessä en ole enää mihinkään luottamustehtävään käytettävissä, jos tämä ei enää mene läpi. Olen ollut kaksi kautta valtuustossa ja kaksi kautta hallituksen puheenjohtajana ja olen kyllä tullut huomaamaan, että meidän hartiat on liian kapeat, Erkki Leppänen toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kokemuksesta jämsäläisenä valtuutettuna voin sanoa, että mikään lottovoitto kuntaliitos ei ole. Toinen näkökulma on, että laatikaa ihmeessä rehdit, pitävät sopimuspaperit, ettei mikään osapuoli koe tulleensa petetyksi. Pettymykset ovat myrkkyä hyvälle yhteisen kunnan toiminnalle. Ottakaa asukkaat ja viranhaltijat vahvasti mukaan keskusteluihin ja suunnitteluihin!!
    Ja vielä: aikamoinen yhtälö on: valtavat hehtaarimäärät ja harva asutus. Kulkuun, kuljetuksiin ja matkapalveluihin saatte varautua ja on tietysti nytkin jo pitänyt varautua. – Työtä yhdistymisen toimeenpano teettää useamman vuoden. Organisaatiot eivätkä toiminnot asetu paikoilleen napin painalluksella eikä nuijan kopauksella.

    Mutta jos pystytte hyvässä hengessä sopimaan asiat, tunnustamaan tosiasiat ja parantamaan sitä, mikä on mahdollista, niin onnea uuden kunnan rakennushommiin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä