Suomi innostui ideoimaan keinoja työllisyyden hoitoon
Uusia ideoita on kentältä kertynyt. Nähtäväksi jää löytyykö näille kinttaille käyttäjää.
Konstit olivat monet, kun akka muinoin kissalla pöytää pyyhki. Keinoista ei tunnu olevan puutetta myöskään työllisyyden hoidossa. Työ- ja elinkeinoministeriö kuulutti uusia ideoita ja sai mitä tilasi. 334 ehdotusta on jo tullut, mutta lisää kaivataan.
Eri tahoilla on aikaa helmikuun loppuun saakka tehdä esityksiä kokeilemisen arvoisista keinoista työllisyyden edistämiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriölle selvitystä tekevä Maria Kaisa Aula etsii ehdotusten joukosta toimintamalleja, joiden avulla ihmiset pääsisivät paremmin työn syrjään kiinni.
-Olen tavannut selvitystyön aikana paljon eri tahoja, joilta on tullut esityksiä ja ideoita työllistymiseen liittyen. Tavoitteena on luoda kokeilujen kautta pysyviä uusia toimintamalleja. Se on tullut jo selväksi, että tämä ala on hyvin sektoroitunutta ja byrokraattistakin. Tämän johdosta palveluja ei saada räätälöityä asiakkaan mukaan, oli sitten kyse työttömästä tai työnantajasta, Aula pohtii.
Tuttuja ongelmia
Pitkään lapsiasiavaltuutettuna toiminut Maria Kaisa Aula on havainnut monien tuttujen ongelmien putkahtavan pintaan myös uudessa toimintaympäristössä.
-Mielenkiintoinen havainto on, että monet pitkäaikaistyöttömien palveluihin liittyvistä ongelmista ovat esillä myös lastensuojelussa. Tieto ei kulje, ei ole matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, ammattilaiset eivät kohtaa keskenään ja asiakkaan saamat palvelut eivät vastaa hänen ongelmiinsa, tukea ei anneta ajoissa, Aula luettelee.
Vähemmällä byrokratialla parempia tuloksia on hyvä tavoite, kun työllistämiseen liittyviä ongelmia ratkotaan.
-Yksi iso ongelma on, että piilossa olevat työpaikat ja työttömät eivät kohtaa. Työttömille tarvitaan lisää näytön paikkoja yrityksissä. Kunnallisissa kokeiluissa on saavutettu hyviä tuloksia, kun on pystytty toimimaan joustavasti ja toimijat ovat olleet tiiviimmässä yhteistyössä, Aula pohtii.
Kerro oma ratkaisusi työllisyyden hoitoon