Riikka Purra ja Sanna Marin olivat ainakin osittain samoilla linjoilla kuntien tulevaisuuden tehtävien suhteen. Kuntalaisten perusoikeudet on taattava, mutta kuntien kehitys on ollut ja tulee olemaan erilaista. (Kuva: Ville Palmu)

Kuntamarkkinoiden keskiviikon puheenjohtajapaneelissa kysyttiin puoluejohtajilta kantaa myös siihen, pitäisikö Suomessa siirtyä yhtenäiskuntamallista erilaistuviin kuntiin, jossa kunnille annettaisiin hoidettavaksi erilaisia tehtäviä. Kysymys oli odotetun vaikea ja äänestyksessä useampi puoluejohtaja heilutteli sekä punaista, että vihreää lippua.

Kuntalaisten perusoikeudet on turvattava, mutta maailman muuttuessa on muutoksiinkin reagoitava, tuntui olevan esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin ajatusmalli asiaan.

-Kysymys kuntien erilaistumisesta on erittäin vaikea. Jos kysytään, että haluammeko me, että kunnilla olisi erilaisia tehtäviä, niin siihen on helppo nostaa punainen lappu ja sanoa ei. Jokaisen kunnan pitää huolehtia ihmisten peruspalvelujen ja -oikeuksien toteutumisesta.

-Mutta jos katsomme tulevaisuutta realistisesti, näemme muuttoliikkeen ja väestökehityksen, niin näen, että kunnilla voi olla realistisia tehtäviä ja erilaisia vastuita. En näe tätä mustavalkoisena tehtävänä, vaan meidän pitää tunnustaa ne tosiasiat väestökehityksen osalta, jonka kanssa me joudumme väistämättä olemaan tekemisissä, Sanna Marin pohti kuntien tilannetta Kuntamarkkinoiden puheenjohtajapaneelissa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Perussuomalaisten Riikka Purra oli tässä asiassa pääministerin kanssa ainakin osittain samalla kannalla. Purra muistutti kuntien olevan jo nyt erilaisia.

-Kun me mietimme kuntien tehtäviä, tehtäväkenttää ja mahdollista erilaistumista, niin pitää huomioida sitä tosimaailmaa, jossa me elämme. Kunnat ovat jo nyt erilaisia johtuen väestökehityksestä, työpaikkojen määrästä, ikääntymisen asteesta, palveluiden määrästä, maahanmuuton määrästä ja niin edelleen. Sillä on syytä olla vaikutusta, kun pohdimme tulevaisuudessa kuntien erilaistumista, Riikka Purra muistutti.

-Itsekään en kannata varsinaista kevytkunta-mallia. Sellaisissa asioissa, joissa on mahdollista tehdä yhteistyötä ja erilaistua tässä suuressa Suomessa, niin mikäli järjestelmän ylläpito on mahdollista, niin totta kai tähän suuntaan pitää mennä, Purra jatkoi.

Selkeimmin suurten puolueiden puheenjohtajista kahden tason kuntamallia kannatti Petteri Orpo. Tosin ei hinnalla millä hyvänsä.

-Jo vuosi täällä annoin tukeni kuntaministeri Paateron ajatukselle siitä, että kunnilla voisi olla erilaisia vastuita. Kunnat ovat niin erilaisia ja niillä on niin erilainen kyky. Tietenkin pitää turvata peruspalvelut kaikkialla, mutta tämä on tutkimisen arvoinen asia, kokoomuksen Petteri Orpo arvioi.

Sen sijaan keskustan kanta kahden kerroksen kuntamalliin oli perin selkeä.

-Emme todellakaan kannata sitä, että tulisi kahden kerroksen kuntia. Jossain Keski-Euroopassa on suuria kaupunkeja ja sitten pieniä kuntia, joissa ei ole muuta kuin pormestari hienoissa käädyissään. Me ei tällaista haluta, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen paalutti.

Katso tallenne puoluejohdon paneelista klikkaamalla kuvaa:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*