Tällä tallilla ovat asiat kunnossa. Ja eikä törkeän eläinsuojelurikoksen syytekynnys ylittynyt myöskään Koulutuskeskus Brahen tiloissa toimineella ravitallilla. (Kuva: Ville Miettinen)

Suuren huomion toukokuussa 2022 sosiaalisessa mediassa, ja sen jälkeen valtakunnallisessa mediassa, saaneet eläinsuojelurikosepäilyt Koulutuskeskus Brahen Ruukin toimipisteessä eivät johda rikossyytteisiin. Tapauksessa epäiltiin oppilaitoksen hevosurheilukeskuksessa työskennelleiden ravivalmentajan ja tallimestarin syyllistyneen ravihevosten asiattomaan kohteluun pääosin vuosien 2016-2018 välisenä aikana.

Nyt Pohjois-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjä on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätökset molempien henkilöiden osalta. Syyttäjän mukaan tapauksen esitutkinnassa ei ole löytynyt riittävästi näyttöä tukemaan sitä, että henkilöitä voitaisiin syyttää törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

-Todistajien kuvaamat osateot ja muu käytettävissä oleva aineisto ei täytä edellä selostettua törkeän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistöä. Syyteoikeus perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta vanhenee viidessä vuodessa tekopäivästä lukien. Syyteoikeus eläinsuojelurikoksesta on vanhentunut, päätöksessä todetaan.

Hippos teki tutkintapyynnön

Some-kohun saattelemana tutkintapyynnön poliisille teki asiasta raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ry. Tapauksessa kuultiin todistajina kymmentä oppilaitoksessa opiskellutta tai työskennellyttä henkilöä, joiden havainnot ajoittuivat vuosiin 2016-2018.

Opetuskäytössä olleen ravitallin toimintaa oli vuosien aikana valvottu eläinlääkintäviranomaisten toimesta useaan otteeseen. Syyttämättäjättämispäätöksestä selviää, että tallille oli tehty ilmoituksenvaraisen hevostenpidon takia tallitarkastukset vuosina 2015 ja 2018. Näillä tarkastuksissa ei ollut löytynyt huomautettavaa.

Vuonna 2019 oli tehty talliin eläinsuojeluilmoituksen seurauksena ennalta ilmoittamaton tarkastus. Tällöin oli kahdella hevosista ollut ongelmia, mutta tarkastuskertomuksen niidenkin tilaan oli jo puututtu tallin henkilökunnan toimesta. Rikosepäilyjen tultua julki koulutuskuntayhtymän omistamalle tallille oli tehty eläinsuojelutarkastus vielä kesäkuussa 2022, mutta mitään rikokseen viittaavaa ei havaittu.

Kuntayhtymä päätti vuonna 2022 lopettaa ravivalmennuksen silloisessa muodossaan hevoskeskuksen tiloissa. Kuntayhtymän taholta kiistettiin, että lopetuspäätös olisi liittynyt mediassa esiintyneisiin väitteisiin hevosten kaltoin kohtelusta.  

Koulutuskeskus Brahe on viralliselta nimeltään Koulutuskuntayhtymä Brahe ja se järjestää ammatillista koulutusta Raahessa ja lähikunnissa. Kuntayhtymän jäseniä ovat Raahen kaupunki ja Pyhäjoen sekä Siikajoen kunnat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*