Äänekosken kaupunki on saavuttanut säästöjä yhteistyöllä, joka kattaa isompien kokonaisuuksien lisäksi myös pienet yksityiskohdat. Kuva: Pixabay

Äänekosken Kiinteistönhoito Oy lopetti työt muiden kanssa ja keskittyi yhteistyöhön kaupungin kanssa, kun osapuolet tekivät neljän vuoden mittaisen sopimuksen vuonna 2021. Kumppanuuden tavoitteena oli säästää miljoona euroa valtuustokauden aikana, mutta jo tähän mennessä säästöä on saatu 1,36 miljoonaa euroa ja enemmänkin, arvioi kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Aikaisemmasta syventynyt yhteistyö koskee kiinteistöjen ja liikuntapaikkojen hoitoa, siivouspalveluita, aluekunnossapitoa, viherpalveluita, lähetti- ja ruokakuljetuksia sekä vartiointipalveluita.

Kaupunginjohtaja Tuononen kertoo vahvaan luottamukseen perustuvan yhteistyön mahdollistaneen muun muassa laskujen käsittelyyn käytettävän työajan vähentämisen.

Vuosien 2021–2023 aikana laskuja lähetettiin peräti 4 600 kappaletta vähemmän kuin 2020 vuonna ja työaikaa on säästynyt yhteensä noin 60 000 euron edestä.

– Yhdessä olemme käyneet läpi kohteita, joista voidaan saada säästöjä. Nyt tavoitteena on, että tulee vain yksi lasku kuukaudessa.

Tavoite ei aina toteudu ja välillä on laskutettava useammin, mutta laskutukseen liittyvää työmäärää on joka tapauksessa onnistuttu merkittävästi vähentämään, kaupunginjohtaja jatkaa.

Toisten asioita katsotaan

Säästöt onnistuu, kun sekä tilaaja ja toimittaja ovat samalla sivulla.

– Strateginen kumppanuus tarkoittaa, että molemmilla osapuolilla yhteinen päämäärä.

Kuntapäättäjien keskuudessa strateginen kumppanuus sai riittävästi kannatusta taakseen. Onko aiheeseen liittyen noussut mielipiteitä jakavia keskusteluita, kaupunginjohtaja Matti Tuononen?

– Tarvitseeko kunnan omistaa mitään yhtiötä? Siitä on ollut puhetta.

Kaupungin sataprosenttisesti omistama Äänekosken Kiinteistönhoito Oy on onnistunut kustannustehokkuuden näkökulmasta kehittämään palveluita kuluvan valtuustokauden aikana, yhdessä kaupungin kanssa.

Laakereilla lepäämiseen ei ole varaa, kaupunginjohtaja jatkaa.

Tiivis yhteistyö tarkoittaa sitä, että toimintaa tarkastellaan jatkuvasti ja avoimesti.

– Valvotaan parin kuukauden välein, mikä mättää ja mikä ei. Siinä ovat molemmat osapuolet mukana, sekä tilaaja että tuottaja.

Säästöjä on tullut koko kentältä. Asetettuihin tavoitteisiin on sitouduttu kaikilta toimialoilta.

Kuntalaisille säästöt ovat näkyneet esimerkiksi siinä, että joidenkin alueiden niitot ovat vähentyneet yhteen kertaan kesän aikana.

Kumppanuuden kautta saatuja hyötyjä ja oivalluksia ei pidetä piilossa.

Strateginen kumppanuus -malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa kunnissa, esimerkiksi naapurissa Laukaassa.

– Olemme kertoneet tästä mallista siitä kiinnostuneille.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*