Kunnat eivät ymmärrä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen mukaan lähtemiseen liittyviä taloudellisia riskejä, sanoo Suomenmaan haastattelema kaupunkineuvos Pentti Hakulinen.

Hakulisen mukaan Fennovoiman yhtiömuodossa sijoittajat vastaavat yhteisvastuullisesti yhtiön veloista ja vastuista sekä käyttö- ja huoltokustannuksista.

Aiemmin kuntien tilintarkastusyhtiö Audiatorin toimitusjohtajana ja Kajaanin kaupunginjohtajana toiminut Hakulinen on sitä mieltä, että vain harvat päättäjät ymmärtävät, millaisen riskin omistaja ottaa ydinvoimayhtiöön lähtiessään.

– Monien energiayhtiöiden johto haluaa vaieta asian kuoliaaksi, Hakulinen sanoo ja ihmettelee, miksi kunnat eivät kartoita kunnolla Fennovoiman riskejä.

Mainos– Jos riskiselvityksiä ei voida tai haluta tehdä, se on eduskunnalle riittävä syy olla myöntämättä lupaa näin vahvasti kuntaomistukseen pohjaavalle hankkeelle, hän toteaa.

Uutinen Suomenmaan verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Fennovoiman omistajuus on tällä hetkellä kätketty kulissiyhtiöiden ketjun taakse. Nämä lienee rakennettu alunperin vastuunpakoilua varten, mutta käytännössä Mankala-vastuut kulkevet sellaisenaan koko tämän ketjun läpi ja viime kädessä kuntien budjettiin.

    Kulissiyhtiöt mahdollistavat kuitenkin todellisen omistuksen peittämisen, niinpä kukaa ei tosiasiassa pysty varmistamaan, onko kotimainen omistus 50,2 vai 41 %. Todellisen luvun selville saamiseksi pitäisikin puhua loppukäyttäjien teho-osuuksista. Se selvittäisi nopeasti todellisen tilanteen.

    Tällä hetkellä tiedetään varmasti, että Keskon teho-osuus ei ole enää 4% hankkeesta, vaan se laimenee koko ajan projektin edetessä. ilman investointia teho-osuus lähestyy lopulta nollaa. Myös Talvivaaran osuus (alunperin 5%) laimenee, ja tämänpäiväiväisen velkasaaneeraussuunnitelman pohjalta kaivosyhtiön raunioille perustettava uusi yhtiö ei pysty investoimaan seuraavien 8 vuoden aikana hankkeeseen enempää. Tämäkin osuus lähestyy nollaa.

    Muutamilla osakkailla on ehtona hankkeessa jatkamiseksi 50% kotimainen omistus. Tuo ehto ei nyt täyty, saas nähdä kuka lähtee seuraavaksi?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*