Kunnat eivät ymmärrä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen mukaan lähtemiseen liittyviä taloudellisia riskejä, sanoo Suomenmaan haastattelema kaupunkineuvos Pentti Hakulinen.

Hakulisen mukaan Fennovoiman yhtiömuodossa sijoittajat vastaavat yhteisvastuullisesti yhtiön veloista ja vastuista sekä käyttö- ja huoltokustannuksista.

Aiemmin kuntien tilintarkastusyhtiö Audiatorin toimitusjohtajana ja Kajaanin kaupunginjohtajana toiminut Hakulinen on sitä mieltä, että vain harvat päättäjät ymmärtävät, millaisen riskin omistaja ottaa ydinvoimayhtiöön lähtiessään.

– Monien energiayhtiöiden johto haluaa vaieta asian kuoliaaksi, Hakulinen sanoo ja ihmettelee, miksi kunnat eivät kartoita kunnolla Fennovoiman riskejä.

– Jos riskiselvityksiä ei voida tai haluta tehdä, se on eduskunnalle riittävä syy olla myöntämättä lupaa näin vahvasti kuntaomistukseen pohjaavalle hankkeelle, hän toteaa.

Uutinen Suomenmaan verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Fennovoiman omistajuus on tällä hetkellä kätketty kulissiyhtiöiden ketjun taakse. Nämä lienee rakennettu alunperin vastuunpakoilua varten, mutta käytännössä Mankala-vastuut kulkevet sellaisenaan koko tämän ketjun läpi ja viime kädessä kuntien budjettiin.

    Kulissiyhtiöt mahdollistavat kuitenkin todellisen omistuksen peittämisen, niinpä kukaa ei tosiasiassa pysty varmistamaan, onko kotimainen omistus 50,2 vai 41 %. Todellisen luvun selville saamiseksi pitäisikin puhua loppukäyttäjien teho-osuuksista. Se selvittäisi nopeasti todellisen tilanteen.

    Tällä hetkellä tiedetään varmasti, että Keskon teho-osuus ei ole enää 4% hankkeesta, vaan se laimenee koko ajan projektin edetessä. ilman investointia teho-osuus lähestyy lopulta nollaa. Myös Talvivaaran osuus (alunperin 5%) laimenee, ja tämänpäiväiväisen velkasaaneeraussuunnitelman pohjalta kaivosyhtiön raunioille perustettava uusi yhtiö ei pysty investoimaan seuraavien 8 vuoden aikana hankkeeseen enempää. Tämäkin osuus lähestyy nollaa.

    Muutamilla osakkailla on ehtona hankkeessa jatkamiseksi 50% kotimainen omistus. Tuo ehto ei nyt täyty, saas nähdä kuka lähtee seuraavaksi?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä