Keppiä ja porkkanaa tarjoilee vuoden 2017 valtion talousarvio. Budjettiriihen neuvottelut saatiin loppuun illansuussa. (Kuva: Valtioneuvosto)

Päivähoitomaksujen korotus perutaan ja Lex Lindström toteutuu. Kilpailukykysopimuksen kohtalo kuntasektorilla oli kysymys, johon ei kunnon vastausta hallituksen pitämässä budjettiriihen infossa kuultu.

Hallitus ilmoitti toki olevansa sitoutunut seuraamaan budjetin ja kilpailukykyvaikutuksen vaikutusta kuntatalouteen, mutta yksityiskohdat kuntapuolen kilpailukykysopimuksen kohtalosta jäivät ainakin osin avoimeksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) luonnehti aikaan saatua budjettisopua yhdeksi askeleeksi kohti Suomea, jossa ei tulevaisuudessa enää velaksi eletä.

-Yksi pala on kunnossa, kun laitamme Suomea kuntoon. Menot jäädytetään ja työllisyys laitetaan kasvuun. Vuonna 2021 velaksi eläminen on loppu. Meidän työllisyysaste ei ole lähelläkään sitä tasoa, mikä se meidän kaltaisella hyvinvointiyhteiskunnalla on.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Julkisuudessa on esillä ollut kiky-solmun avaaminen kuntatyönantajan eläkemaksualennuksen avulla. Kevassa on ennakoitu, että kuntatyönantajan eläkemaksua alennetaan ensi vuonna 1,26 prosenttiyksikköä. Verohelpotuksia on luvassa aiemmin ilmoitetun mukaisesti 515 miljoonan euron verran, mikäli kilpailukykysopimus lopulta saadaan hierottua kasaan.

-Kuntatalous vahvistuu kikyn myötä. Olemme valmiita tekemään korjaavia toimia, jos näin ei ole. Hallitus täyttää oman osuutensa tästä sopimuksesta ja olettaa, että muutkin niin tekevät, pääministeri Sipilä arvioi.

Maatalous tulee saamaan odotetusti oman kriisipakettinsa.

Päivähoitomaksut eivät nouse

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Petteri Orpo oli tyytyväinen päivähoitomaksujen korotusten perumiseen ja työllisyyden edistämiseen. Päivähoitomaksujen korotuksen sijaan korotetaan kiinteistöverojen alarajoja.

-Meidän on pantava toimeen niitä asioita, joista on päätetty. Jos kannustinloukkujen purku olisi yksinkertaista, niin ne olisi jo tehty. Meidän on tarkoitus laajentaa ansiosidonnaisen työllisyysturvan käyttöä.

-Päivähoitomaksujen korotusten peruminen on merkittävä asia. Me pidämme voimassa myös pienituloisten päivähoitomaksujen alentamisen. Sillä on suuri merkitys työn vastaanottamisen kannalta. Se mahdollistaa sen, että yhä useampi vanhempi voi lähteä töihin, Orpo jatkoi.

Lex Lindström toteutuu

Ulkoministeri Timo Soini (kesk.) uskoi budjetin tuovan leipää ja hyvinvointia suomalaisille. Erityisen tyytyväinen Soini oli Lex Lindströmin eli yli 60 vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien eläkkeelle pääsyn toteutumiseen.

– Lex Lindström on hyvin merkittävä asia. Sen sisältö on se, että toteutamme yli 60 vuotiaille pitkäaikaistyöttömille kertaluontoisen eläkkeelle päästämisen. Noin 5000 ihmistä saa tämän vapautuksen.

-Ihmiset vapautuvat siitä nöyryytyksestä, että kirjoittaa kuukausi toisensa perään työtön, työtön, työtön. Lex Lindström ei ole riippuvainen työmarkkinajärjestöjen kannasta. Se on jo päätetty, Soini alleviivasi.

Työllisyystoimet hallitus pukkaa syksyn aikana kolmikantaisen työryhmän valmisteltavaksi. Työmarkkinajärjestöjen pitää sopia, miten työttömyysturvaa kehitetään aktiivisemmaksi.

Ja yhtä Soini halusi erityisesti korostaa.

-Guggenheimille ei tule rahaa, alleviivasi Soini puheenvuoronsa lopuksi.

 

Valtioneuvoston tiedote vuoden 2017 talousarviosta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jaaha. Paljonko varasitte kreikkaan Timo Soini?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*