Mökkibarometrin mukaan kolmannes suomalaisista mökeistä soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. (Kuva: Eero Karisto)

Mökkeilyn suosio vahvistuu ja halukkuus etätyöhön kasvaa. Enemmistö kantaa ottaneista ulkokuntalaisista mökkiläisistä kannattaa kaksoiskuntalaisuutta. Se mahdollistaisi ulkokuntalaisille samat palvelut sekä ääni- ja vaalikelpoisuusoikeudet kuin mökkikunnan vakinaisilla asukkailla on. Osa mökkiläisen maksamista kunnallisveroista menisi mökkikunnalle.

Tiedot ilmenevät maa- ja metsätalousministeriön teettämästä Mökkibarometrista.

Mökkiä käytetään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa. 60 000 suomalaista tekee mökiltä etätöitä, ja 100 000 käy joskus mökiltä töissä.

Suomessa on yli 600 000 vapaa-ajan asuntoa. Niitä käyttää säännöllisesti 2,4 miljoonaa henkeä. Suomalaiset käyttivät mökkeilyyn vuonna 2014 yhteensä noin 6,2 miljardia euroa, barometrissa kerrotaan.

Mökkibarometrin laati Finnish Consulting Group FCG maa- ja metsätalousministeriön saaristoasiain neuvottelukunnan toimeksiannosta ja rahoittamana. Se luovutettiin ministeri Kimmo Tiilikaiselle, kesk., torstaina. Edelliset mökkibarometrit julkistettiin 2003 ja 2009.

 

Rahaa korjaustöihin ja kauppoihin

 

Barometrin raportin mukaan mökkeily työllistää suoraan tai välillisesti noin 60 000 ihmistä. Mökkeilijät käyttävät korjaustöihin 1,7 miljardia euroa, päivittäistavaroihin 1,4 miljardia, matkoihin 1,2 miljardia ja kiinteistökauppoihin 0,7 miljardia euroa.

– Mökkeily pyörittää suurta rahamäärää kotimaassa, turvaa palveluja ja työllistää. Mökkiläiset ovat tärkeässä roolissa maaseudun kehittäjinä. Ympäristöarvot huomioiva mökkeily pehmentää saariston ja maaseudun elinkeinoelämän muutoksia myönteisellä tavalla, ministeri Tiilikainen sanoo.

Hän lupaa, että hallitus tukee mökkeilyä helpottamalla mahdollisuuksia muuttaa vapaa-ajan asunnolle ja poistamalla rakentamiseen liittyvää byrokratiaa.

 

Normien purusta kahta mieltä

 

Barometrin tietojen mukaan suomalaisten mökkien varustetaso on noussut. Kolmannes mökeistä sopii ympärivuotiseen käyttöön. Yli 90 prosentilla on sähkövirta käytettävissään. Aurinkosähkön, lämpöpumppujen, sisä-wc:n ja kompostikäymälöiden määrä on kasvanut. Internet-yhteys on lähes joka kolmannessa mökissä.

Barometrin mukaan 31 000 mökkiläistaloutta piti muuttoa mökille vähintään mahdollisena kolmen vuoden sisällä. Mökin omistajista 65 prosenttia kannattaa ja 13 prosenttia vastustaa mökkien ja lisärakennusten rakentamisen norminpurkua.

Mökkibarometri 2016 on luettavissa verkossa.

Edit: Lisätty linkki Mökkibarometriin klo 11.22.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*