Helsingin kaupungin vuoden 2023 tulos on ennakkotietojen mukaan 437 miljoonaa euroa eli lähes neljännes kaikkien kuntien tuloksesta. Kuva: Ville Miettinen.

Kuntatalouden luvut viime vuodelta olivat vahvoja erityisesti yli 100 000 asukkaan kaupungeissa ja 20 000–100 000 asukkaan kunnissa, käy ilmi Kuntaliiton analysoimista viime vuoden tilinpäätösarvioiden tiedoista.

Pienemmissä kunnissa tulos ei ollut yhtä vahva, ja alle 5 000 asukkaan kunnissa tilikauden tulos jopa heikkeni vuodesta 2022.

Maakunnista vahvimpaan tulokseen ylsivät Uusimaa ja Lappi, kun taas heikoimpana näyttäytyy Kainuu.

-Yksittäisen vuoden taloutta voi maakuntatasollakin heiluttaa yhden kunnan kertaluonteinen omaisuuden myynti tai alaskirjaus. Lisäksi sote-uudistuksen jälkeen samankin maakunnan sisällä talous voi näyttäytyä dramaattisesti erilaisena, tiivistää Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Uudenmaan merkitys havainnollistuu tilikauden tuloksia euroina vertailtaessa: Helsingin 437 miljoonaa euroa ja Espoon 258 miljoonaa muodostavat yhdessä noin kolmasosan kaikkien kuntien tuloksesta.

Miinusmerkkistä tulosta tehneet ovat enimmäkseen pienempiä kuntia, vaikka isoimman miinuksen, 12 miljoonaa euroa, teki Seinäjoki.

Kun vertaillaan tilikauden tulosta euroissa per asukas, Kittilä on omassa luokassaan 1 732 eurolla. Lapista kympin kärjessä ovat myös Kemijärvi (1 072 € / as.) ja Sodankylä (896€/as.) Koko maan tulosta osaltaan kannattelevan Espoon tulos per asukas on 844 euroa ja mahtuu sekin kymmenen kärkeen.

Kuntaliiton mukaan vahva tulos ohjautuu nopeasti kasvaneiden investointien rahoittamiseen.

Näin myös Lappeenrannassa, jonka tulos oli maan kuudenneksi suurin

-Poikkeuksellisen hyvä vuosikate ja ylijäämä oli tiedossa etukäteen. Tämä antaa puskuria velkaantumiseen, joka nykyisellä investointiohjelmalla on väistämätöntä, Lappeenrannan rahoitusjohtaja Jari Iskanius totesi maanantaina viestipalvelu X:ssä.

Artikkeli kalvokuvat ovat Kuntaliiton julkaisemasta materiaalista.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä