Sanna Lehtonen ja Olli Vilen (oik.) perkaavat Valiokunnassa mm. kuntien rahoitusjärjestelmän uudistuksen tarpeita ja tilannetta. Kuva: Janne Aulavuori

Valiokunta-podcastin uudessa jaksossa Haminan kaupungin talousjohtaja Olli Vilen ja kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen Kuntaliitosta pohtivat muun muassa meneillään olevan kuntien rahoitusjärjestelmän uudistamisen tilannetta ja näkymiä.

Olli Vilen on mukana Kuntaliiton Uudistajaryhmässä, joka pohtii uudistuksen tavoitteita. Ryhmään kuuluu 40 talouden ammattilaista erilaisista kunnista ympäri Suomea.

Yhteisiä näkymiä

Vaikka toiveita ja tavoitteita on melkein yhtä paljon kuin on kuntiakin, Uudistajaryhmässä on yhteisenä näkemyksenä muun muassa se, että rahoituksen ytimessä pitäisi olla sivistyspalvelut ja TE-palvelut, eli kuntien merkittävimmät tehtävät.

Samalla yhteinen näkemys on siitä, että edelleen kuntatalouteen vaikuttavat sote-uudistuksen tasauseristä tulisi päästä eroon.

-yhteisesti on näkemys, että menneen maailman riippakivistä eli sote-tasauseristä pitäisi päästä eroon

-Mutta koska niiden euromääräinen vaikutus yksittäiselle kunnalle ja kaupungille on niin suuri, niin miten se tehdään, onkin vaikeampi kysymys.

Tasauserät ovat ennen kaikkea oikeudenmukaisuuskysymys, Olli Vilen sanoo.

-Sote-uudistuksen seurauksena valitettavasti koko kymenlaakson kuntatalous meni povilleen. Tämä on katastrofi koko Kymenlaaksolle, Vilen kertoo ja taustoittaa podcastissa vakavaa tilannetta.

-Vanha valtionosuusjärjestelmä on sote-uudistuksen vanki, Vilen kuvailee järjestelmän rikkonaisuutta.

Pelimerkit vähenevät

Samaan aikaan kuntien valtionrahoitus on pienenemässä.

– Teemme uudistusta merkittävästi pienempään euromäärään kuin mitä se oli viime vuonna. Jos hallitus ei tee uusia päätöksiä kuntien rahoituksen lisäämiseksi, rahoitus on 20 prosenttia pienempi kuin se oli 2023.

-Pelimerkit on asetettu mahdollisimman hankalasti, mutta onneksi yhteisiä näkemyksiä on löydettävissä.

Olli Vilen kertoo podcastissa kuntien toiveista uudistukselle.

Yksi merkittävä toive on, että valtionosuuksien jakamisen taustalla olisi ymmärrettävä järjestelmä. Nykyinen järjestelmä kaikkine lisäosineen on äärettömän monimutkainen, Vilen kuvailee.

-Välillä tulee mieleen Veikko Lavin laulu Silakka-apajalla, jossa oli lisiä paljon ja ne eivät olleet ymmärrettäviä.

Yksi haaste on kuntien erilaistuminen. Hyvin pärjääväien ja huonosti pärjäävien välinen ero kasvaa, ja kuitenkin kaikenlaisissa kunnissa jokaisella kansalaisella on yhtäläinen oikeus palveluihin perustuslain mukaan.

-Se on yksi tämän rahoitusjärjestelmän uudistamisenkin kysymys, että miten myös sille viimeiselle lapselle tai nuorelle saadaan sivistykselliset perusoikeudet maan eri osissa pystytään turvaamaan, Sanna Lehtonen sanoo.

Sotesta seurasi myös hyvää

Lehtonen ja Vilen ovat yhtä mieltä myös siitä, että sote-uudistuksella on ollut merkittävä positiivinen seuraus kuntien toimintaan.

Sote-kuntayhtymät osoittivat, että kuntayhtymien omistajaohjaus voi olla kovin haasteellista, Olli Vilen sanoo.

Sanna Lehtosen mukaan aiemmin sote-kuntayhtymiin käytetty energia kannattaisi nyt suunnata ammatillisen koulutuksen kuntayhtymiin ja niiden ohjaamiseen.

-Lähes jokainen kunta on osakkaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymässä ja ensi vuoden alusta alkaen ammatillisen koulutuksen merkitys TE-palvelujen tavoitteiden täyttämisessä korostuu merkittävästi.

-Kyllä kuntien pitäisi ehdottomasti olla nykyistä kiinnostuneempi ammatillisen koulutuksen ohjaamisesta.

Olli Vilen pitää asiaa erittäin tärkeänä

-On esitetty arvio, että sakkomaksut jopa tuplaantuvat TE25-uudistuksen myötä. Tämä on todella iso riski kuntataloudelle. Tässä uudistuksessa ja työllisyydenhoidossa on onnistuttava vielä paremmin kuntakentällä kun tähän asti on onnistututtu.

Kuntatalouden tilanne on muuttumassa yhä haastavammaksi. Sanna Lehtonen toivoo, että nekin kunnat, joissa koronapandemia saattoi viedä sopeuttamissuunnitelmat hyllylle, ryhtyisivät toimeen talouden pitämiseksi tasapainossa.

-Peräänkuuluttaisin kunnista päätöskyvykkyyttä ja toimeenpanokyvykkyyttä tässä kohtaa.

Kuuntele Valiokunta Spotifyssa, SoundCloudissa, iTunesissa tai Suplassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä