Hiilamo: Sote-uudistus kärsinyt kaksoisrooleista
Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo arvioi Julkinen sana ‑ohjelmassa Yleisradiossa, että osasyy sote-uudistuksen kompasteluun on ollut se, että monet valmistelussa olleet poliitikot ovat istuneet kahdella jakkaralla eli kansanedustajina ja kuntapoliitikkona. Siitä on syntynyt sekavuutta näkökulmassa.
Hän väläytti mahdollisuutta, että tehtävät pidettäisiin erillään lainsäädännöllä.
Yhdeksi soten etenemisen ongelmaksi hän arvioi myös paikallisten sairaaloiden voimallisen puolustamisen.
Hiilamo osallistui sote-uudistuksen valmisteluun edellisen hallituksen aikana asiantuntijaroolissa.
Hän arvioi, että maakuntamalli ilman verotusoikeutta jää väliaikaiseksi ja että verotusoikeus tulee myöhemmin. Tällainen malli on käytössä Ruotsissa.
Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus (sote) ja erityisesti kaikki mikä liityy soten rahoitukseen, on kärsinyt siitä, että puoluejohtajilla, eri hallitusten pääministereillä, ministereillä, eri kausien kansanedustajilla, ei ole ollut kykyä ymmärtää Suomen perustuslakia.
Heillä ei ole edes oikeustieteellisessä tiedekunnassa suoritettua tutkintoa Suomen perustuslaista, vaikka ovat valtiollisessa johtaja-asemassa!
He ovat olleet täysin kyvyttömiä ymmärtämään, mitä Suomen eturivin perustuslakijuristit ovat sanoneet jo kauan sitten.
Sama koskee ministeriöiden johtajia, virkamiehiä, suurta joukkoa ”sote-asiantuntijoita”, ml. professoreja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijoita, Kelan johtajia, Sitran asiantuntijoita, Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n asiantuntijoita, sote-kuntayhtymien johtajia jne. jne. jne..
Suurten kaupunkien johtajat ja valtuustojen valtuutetut polkevat perustuslakia oman edun tavoittelun tähden.
Maakuntalehdet ja valtakunnalliset printti-, verkko- ja TV-mediat eivät ymmärrä Suomen perustuslaki.
Kuka ylipäätään ymmärtää?