Kilpailukykysopimuksella perusteltiin neljännesmiljardin leikkaus kuntien valtiionosuuksista. Kikyn päättymisestä huolimatta leikkausta ei ole poistettu. Hallituksen mukaan summa palautetaan kuntien palvelujen rahoittamiseen budjettiriihessä osoitetun tuen mukana. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallituksen budjettiriihessä linjaamasta kuntatalouden tuesta jäi puuttumaan yksi kuntakentällä odotuksia herättänyt kirjaus, kun kiky-sopimuksella perusteltua valtionosuusleikkausta ei linjattu poistettavaksi.

Osana Sipilän hallituksen aikaansaamaa kilpailukykysopimusta kuntien valtionosuuksista leikattiin kikyn tuoma laskennallinen hyöty, 230 miljoonaa euroa. Sopimus päättyi syyskuun alussa, mutta leikkausta ei poistettu viidennessä lisätalousarviossa, vaikka kunnissa näin odotettiin käyvän.

Se, että leikkausta ei poistettukaan lisätalousarviossa, aiheutti tyrmistystä kuntakentällä.

Kuntamarkkinoilla puoluejohdon paneelissa pääministeri Sanna Marin, sd., totesi, että kikyllä perusteltu leikkaus pitäisi palauttaa kunnille peruspalvelujen rahoittamiseen.

MainosHallituksen budjettiesityksessä tätä leikkausta ei siis ole kuitenkaan poistettu. Tämä herätti kritiikkiä kuntakentällä.

Torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa budjettiriihen kuntatalousvaikutuksista kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., totesi, että leikattu raha on palautettu kunnille osoitetussa satojen miljoonien tuessa.

-Eilisessä päätöksessä ja tiedotteessa ei lue erikseen, että kiky poistuu, mutta kaikki voi katsoa niitä summia. Jos tälle vuodelle tulee 400 miljoonaa lisää ja ensi vuodelle 300 miljoonaa lisää valtionosuuksiin, niin se kiky mahtuu näihin molempiin sisälle, Paatero perusteli torstaina.

Vuoden 2022 valmisteluun on tarkoitus palata kevään ja kesän 2021 aikana. Tuolloin Paateron mukaan on tarkoitus tarkastella, mitä tälle leikkaukselle tapahtuu tulevaisuudessa.

– Pysyvä neljännesmiljardin (-250 milj. € / v) valtionosuusleikkaus vähentää merkittävästi perusrahoitusta tästä ikuisuuteen, kuvaili Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen Twitterissä.

– Ja sitten oli vielä kiky. Sisällytetty nyt tuleviin vuosiin. Jatkosta ei tietoa, totesi Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*