Kuva: Niko Pohjalainen
Kunnan on tärkeä näkyä kansainvälisesti, mutta vielä tärkeämpää on tapa, jollä näytään. - Pitää olla tavoite ja määritellä tarkasti, mitä kansainvälisyys kullekin kunnalle tarkoittaa, sanoo Marko Lehenberg.

Suuri haaste kasvuyritysten hyödyntämiseen kuntasektorilla on tahdon ja uskalluksen puute, sanoo Järvenpään elivoimajohtaja Marko Lehenberg.

Lehenbergin mielestä kaupungit ja kunnat ovat täydellinen alusta kasvuyrityksille startupeille, koska niissä on sekä käyttäjiä että tarpeita

– Pitää olla avoin ja käydä katsomassa, mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu. Kannattaa yrittää ajatella “boksin ulkopuolelta” ja ottaa hullujakin ideoita, Lehenberg sanoi Kuntalehdelle kasvuyritystapahtuma Slushissa.

Tekoälyn avulla kaupunki seuloi 120 000 yrityksestä omiin vahvuuksiinsa 22 sopivaa. Tarkoitus on hokutella kasvuyrityksiä Järvenpäähän.

Haussa terveysteknologiayritykset

Järvenpää on juuri toteuttanut uraauurtavan kokeilun, hyödynnetään tekoälyä sijoittumispalveluissa. Kyseessä on Lehenbergin mukan ensimmäinen kokeilu laatuaan maailmassa.

Tekoälypilotissa etsittiin terveysteknologiaan erikoistuneita kasvuyrityksiä, joilla on valmis tuote, riittävän vahva rahoituspohja sekä mahdollisuus hyötyä Järvenpään elinkeinokytköksistä Aasiaan.

Haussa mukana olleet yritykset rajattiin maantieteellisesti Eurooppaan ja Israeliin, joissa on yli 120 000 varteenotettavaa kasvuyhtiötä. Teknologista rajausta ei asetettu, vaan tekoälyn annettiin ajaa yritysanalyysit 150 eri datapistettä hyödyntäen.

Tärkeimmät valintakriteerit olivat yrityksen voimakkaan kasvun tunnusmerkit, kuten rahoitus, vertailutiedot verrokkiyrityksiin, merkittävimmät partnerit ja asiakkaat, henkilöstön kasvu sekä muut vastaavat mittarit.

”Digitaalista investointia seuraa fyysinen”

Järvenpään kriteereihin sopivien 935 yrityksen joukosta seuloutui loppusuoralle 22 teknologiayritystä, joista kuusi rankattiin erityisen potentiaaliksi. Tavoitteena on aloittaa yhteistyö vähintään kahden yrityksen kanssa jo nopealla aikataululla.

Seuraavaksi tarkoitus on edistää valikoitujen yritysten sijoittumista mahdollisimman kevyellä tavalla Järvenpäähän. Kaupungin suunnitelmien mukaan yritykset pystyvät verkostoitumaan paikallisesti ja ristiin tuotteistamaan palveluitaan paikallisten, niin ikään kasvuhakuisten yritysten kanssa.

Lehenbergin mukaan ratkaisua kutsutaan ”pilvi-investoinniksi”. Järvenpäässä uskotaan, että digitaalista investointia seuraa väistämättä myös fyysinen investointi,

– Olemme yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista, sillä tavalla olemme myös hyvä alusta kasvuyrityksille.

Katso Marko Lehenbergin haastattelu Kunta.tv:stä:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Järvenpään kasvukehitys on hidastunut huomattavasti: Vuonna 2019 (tammikuusta – syyskuun loppuun) Järvenpää ei kuulu enään 20 eniten väestönlisäystä saaneen kaupungin / kunnan joukkoon. PK-seudulla eniten muuttajia ovat vetäneet Vantaa 1,76 %, Espoo 1,67 %, Sipoo 1,31 % ja jopa Kerava 0,98 %. Helsingin väestönlisäys on ollut 0,74 %. Järvenpäässä alle 0,50 %. Järvenpään kovasti velkavetoinen talous todella tarvitsee yritysveroja, vai maksatetaanko kaikki kaupungin talouden virheet nuoremmilla ikäpolvilla, oikein ajan kanssa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*