Julkisen sektorin eläkeneuvotteluissa on päästy tänään sopuun. Sovun tuloksena eläkeikä nousee myös julkisella sektorilla yksityisen sektorin tapaan. Myös ammatillisia eläkeikiä korotetaan.

Uudistus ei koske jo maksussa olevia eläkkeitä eikä ennen vuotta 2017 karttuneita eläkkeitä. Uusi eläkeikä koskee vain vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneitä.

Neuvotteluratkaisussa Kunnallinen eläkelaki (KuEL) yhdistettiin ratkaisussa valtion eläkelain ja evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain kanssa uudeksi julkisen sektorin eläkelaiksi (JuEL). Eduskunta käsittelee koko eläkeuudistusta koskevan lakipaketin syksyllä ja lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

Itse eläkeratkaisu noudattelee hyvin pitkälle yksityissektorin aiemmin tehtyä ratkaisua. Työurat pitenevät, kun eläkeikä nousee asteittain. Samalla myös kuntasektorin eläkevastuiden kasvun nousu taittuu hieman ja helpottaa kuntasektoria.

Nyt tehdyt ratkaisut vaikuttavat lähes kaikkien kuntasektorilla työskenteleviä eläke-etuihin. Vanhuuseläkeiän alarajaa nostetaan vaiheittain 65 vuoteen siten, että vuonna 1962 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, jonka vanhuuseläkkeen alaikäraja on 65 vuotta.

Kunnallisen eläkejärjestelmän ammatillisia eläkeikiä korotetaan siten, että ne nousevat asteittain enintään kaksi vuotta. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan aiemmin tekemän linjauksen mukainen ratkaisu varmistaa sen, ettei eri ammattiryhmien väliset erot muodostu kohtuuttoman suuriksi.

KT Kuntatyönantajat arvion mukaan uudistus vähentää kunta-alalla eläkemenojen ja –maksujen kasvupaineita. Kun samaan aikaan paineet kuntataloudessa lisääntyvät on jokaisella säästyvällä miljoonalla suuri merkitys.

Eläkeuudistuksesta netissä:

 

KT Kuntatyönantajat

STM:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*