Kotouttamisessa menstyvät maat menestyvät myös muuten, Jyrki Katainen sanoi. (Kuva: VNK / Lauri Heikkinen)

Kotouttaminen on ensisijaisesti maahanmuuttajan ihmisarvon tunnustamista, totesi Euroopan komission työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava vaarapuheenjohtaja Jyrki Katainen esitellessään sijoittajavetoista maahanmuuttajien työllistämiskokeilua.

Tähän ihmisarvoiseen kohteluun sisältyy muun muassa mahdollisuus työllistymiseen.

– Tämä on malli jossa yhdistyvät yhteiskunnalliset tarpeet, ihmisarvon kunnioitus ja innovatiiviset rahoitusjärjestelyt. Mallia tullaan seuraamaan suurella mielenkiinnolla EU:n tasolla. Jokaisessa EU-maassa on samat haasteet kuin Suomessakin, ja monessa tapauksessa perinteiset tavat kotoutukselle eivät aina ole riittävät.

– Ne maat jotka onnistuvat kotouttamisessa menestyvät muutenkin; talouskasvussa ja sosiaalisessa koheesiossa, Katainen sanoi.

Katainen muistutti että toisin kuin usein ajatellaan, kouluttamattomuus ei lisää maahanmuuttoa, vaan nimenomaan koulutus lisää sitä.

– Ihmiset jotka ovat hyvin kouluttautuneita ovat myös valmiimpia liikkumaan rajojen yli. Eurooppalaistan yhteiskuntien kannattaa varautua suurempaan maahanmuuttoon.

Toivon mukaan pakon sanelema ja pelon sanelema pakolaisuus saadaan vähenemään.

Työ- ja elinkeinominsteriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson muistutti, että ennusteiden mukaan 10 vuoden päästä Suomessa asuu puoli miljoonaa eri syistä tullutta maahanmuuttajaa. Kotoutuminen tulee olemaan entistäkin tärkeämpi kysymys. Nopea työllistyminen on siinä aivan avaintekijä. Se auttaa paitsi omaehtoiseen elämään myös tukee laajemmin osallisuutta ja aktiivisuutta.

– Samalla kasvava maahanmuutto on mahdollisuus maantieteellisesti syrjässä oleville maille kuten Suomelle. Koto-SIBillä tavoitellaan paitsi maahanmuuttajien työllistymistä myös laajemmin elinvoimaa kuntiin ja miksei maakuntiin, Gustafsson sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*