Edellisellä valtuustokaudella koko kaupungin vapaaehtoiset säästötalkoot tuottivat 2 miljoonan euron säästöt. 

Jyväskylän kaupunki etsii säästöjä vapaaehtoisista palkattomista vapaista. Kaupungin johtoryhmän jäsenet päättivät maanantaina 23. marraskuuta pitää ensi vuonna vähintään viikon palkatonta vapaata tai vaihtaa lomarahojaan vapaaksi. 

Säästökampanjan taustalla on kaupunginhallituksen viime viikolla tekemä linjaus siitä, että kaupungin tulee työnantajana kannustaa henkilöstöä käyttämään palkattomia työ- ja virkavapaita, ja vaihtamaan lomarahoja vapaiksi. Kaupungin johtoryhmä haastaa myös muut johtoryhmät pohtimaan mahdollisuuttaan osallistua talkoisiin.

– Meillä on meneillään talouden tasapainotus ja yksi keino saada säästöjä on kannustaa henkilöstöä ottamaan palkattomia vapaita tai vaihtamaan lomarahoja vapaaksi. Jos halutaan kannustaa, niin on tietysti luontevaa että näytetään itse esimerkkiä, kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo.

Kaupungin johtoryhmän jäsenten palkattomat vapaat tuottavat vajaan 20 000 euron säästön. Edellisellä valtuustokaudella koko kaupungin tasolla vapaaehtoisilla palkattomilla ja lomarahojen muuttamisella vapaiksi saatiin 2 miljoonan euron säästöt. 

Kaupunki ei ole asettanut vapaaehtoiselle säästämiselle henkilö- tai euromääräistä tavoitetta.

– Mehän emme velvoita ketään mihinkään, eikä kaikilla ole mahdollisuutta työn puolesta pitää palkattomia vapaita ilman että heidä tilalleen on otettava sijainen. Silloin säästöjä ei synny, Koivisto sanoo. 

Niitä, jotka pystyvät pitämään palkattomia vapaita, kannustetaan pidättämällä viikon vapaasta viiden päivän palkka. 

Lomautukset yritetään välttää

Jyväskylän taloustilanne on heikentynyt koronakriisin seurauksena ja ensi vuonna on tehtävä yhteensä 12,5 miljoonan euron menoleikkaukset. 

Kaupungin talousarvion mukaan sopeuttamistarve on vuoden 2023 loppuun mennessä noin 50 miljoonaa euroa. 

Ainakaan tässä vaiheessa kaupunki ei suunnittele veronkorotuksia, sillä maltillisella verotuksella halutaan tukea asukkaiden ostovoimaa ja paikallisten yritysten edellytyksiä toimia koronakriisin keskellä. Korotuksia ei nähdä järkevinä myöskään siksi, että valtio esittää ensi vuoden talousarviossaan kunnille kohdennettavaa kertaluontoista tukipakettia.

Kaupungin työntekijöiden lomarahasäästöillä pyritään vaikuttamaan siihen, että esimerkiksi lomautuksia jouduttaisiin ottamaan käyttöön mahdollisimman vähän. 

Koiviston mukaan on vielä vaikea arvioida, voidaanko lomautukset välttää. YT-neuvottelujen tarve selviää alkuvuoden aikana. 

– Siihen varmasti vaikuttaa osaltaan se, paljonko vapaaehtoisia keinoja saadaan käytettyä, mutta siihen vaikuttavat muutkin asiat. 

Jos lomautuksia joudutaan ottamaan käyttöön, niiden vaikutuksia pyritään lieventämään mahdollistamalla työntekijöiden liikkuvuus eri tehtävistä toiseen sekä käyttämällä harkintaa  kaupungin rekrytoinneissa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*