Arkistokuva: Ville Miettinen

Korona on tuonut epävarmuutta ihmisten tulevaisuudensuunnitelmiin. Auki ovat tällä hetkellä muun muassa monien nuorten kesätyömahdollisuudet.

Helmikuussa Kuntalehti uutisoi Etelä-Karjalan kuntien kampanjasta työllistää korkeakouluopiskelijoita. Kunnat etsivät yli 40 korkeakouluopiskelijaa harjoittelu- ja lopputyöpaikkoihin.

Tarkoituksena oli osoittaa nuorille, että kunta-alalla on paljon kiinnostavia työpaikkoja. Tavoitteessa onnistuttiin: hakemuksia tuli yli 500. Sitten alkoivat kuitenkin poikkeusolot. Nyt kunnat joutuvat pohtimaan, kykenevätkö ne palkkaamaan kesätyöntekijöitä.

– Kokemukset olivat positiivisia, kunnes tuli korona. Harmittaa todella paljon. Uskoisin kuitenkin, että kampanjaa jatketaan tulevaisuudessa, sanoo Etelä-Karjalan liiton maakuntasuunnittelija Anni Laihanen.

Tilanne yhä auki

Myös muualla päin Suomea pohditaan, mitä kesken jääneille kesätyörekrytoinneille tulisi tehdä. Esimerkiksi Kerava on ilmoittanut, että kaupunki pyrkii tarjoamaan töitä ainakin osalle jo haastatelluista nuorista, vaikka kesätöiden toteutuminen on yhä epävarmaa.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Keravalla tarvitaan kesätyöntekijöiden apua erityisesti viheralueiden hoitoon liittyvissä tehtävissä ja sosiaali- ja terveysalalla.

Tilanne on saman tapainen myös Joensuussa. Kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen kertoo, että kaupunki pyrkii toteuttamaan kesätöitä ja tekemään valintoja kesän mittaan, jos tilanne sillä tavoin etenee.

Esimerkiksi kesäleireille, leikkikenttätoimintoihin, museoihin ja kirjastoihin ei kuitenkaan toistaiseksi voida palkata kesätyöntekijöitä.

– Tällä hetkellä selvää on vain se, että puistopuolelle pystymme ottamaan nuoria kesäharjoitteluun, Lempiäinen sanoo.

Kausityöntekijöille tarvetta maataloudessa

Samalla kun monien kuntien ja kaupunkien kesätöiden toteutuminen on epävarmaa, on aloja, joilla on koronatilanteen vuoksi pulaa työntekijöistä. Kausityöntekijöitä tarvitaan etenkin puutarha-, maatalous- ja luonnontuoteteollisuusaloille. Tarvetta on myös rakennusalalla ja telakkateollisuudessa sekä energia-, teknologia-, logistiikka- ja kuljetusalalla.

Hallituksen infossa perjantaina 3. huhtikuuta elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kehottikin opiskelijoita ja muita kesätöitä etsiviä hakeutumaan maanviljelyksen kausitöihin, kuten mansikkamaille.

Hallitus on esittänyt myös ulkomaalaislain ja kausityölain muuttamista väliaikaisesti siten, että kaikille laillisesti maassa oleskeleville kolmansien maiden kansalaisille sallittaisiin työnteko huoltovarmuuden ja työmarkkinoiden toimivuuden kannalta tärkeillä aloilla ja tehtävissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*