Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, Kangasniemen kunnanjohtaja Johanna Luukkonen ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen tapasivat keskiviikkona Pieksämäellä Etelä-Savon maakuntaliiton ja Kuntaliiton järjestämässä kuntapäivätilaisuudessa. (kuva: Jorma Ylönen)

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen toivoo valtiolta konkreettisia toimia oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen vauhdittamiseksi.

Koskinen puhui keskiviikkona Pieksämäellä, Etelä-Savon maakuntaliiton ja Kuntaliiton järjestämässä kuntapäivätilaisuudessa.

– Ei ole kenenkään edun mukaista jatkaa oleskeluluvan jo saaneiden asumista vastaanottokeskuksissa. Valtion tulisi lisätä kotouttamiseen suunnattuja korvauksia kunnille niin, että kuntapaikkoja pystyttäisiin järjestämään enemmän, sanoi Koskinen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että vuonna 2016 tarvitaan noin 10 000 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille. Tällä hetkellä kuntapaikkoja on noin 3 000.

Maan hallitus esitteli viime viikolla eduskunnalle toimintasuunnitelman myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kotouttamisesta.

Koskisen mukaan keskustelu on vinoutunut siihen, että kunnat olisivat haluttomia järjestämään asuntoja ja palveluita kotoutettaville.

– Haluttomuudesta ei ole kyse, vaan siitä, että valtion korvaukset ovat jääneet ratkaisevasti jälkeen kotouttamisen todellisista kustannuksista. Kunnat kantavat oman vastuunsa ja myös tältä osin hoitavat talouttaan vastuullisesti, totesi Koskinen.

Nykyinen korvausjärjestelmä on vuodelta 1993, ja sen jälkeen korvausten tasoa on vain pari kertaa tarkastettu. Kuntaliitto on arvioinut, että korvauksiin tarvittaisiin jopa 50 prosentin korotus, jotta ne saataisiin ajantasaiselle tasolle.

Jo n. 25 prosentin korotus helpottaisi kuntien tilannetta ja olisi hyvä alku korvausten asteittaiselle korotukselle, Kuntaliitossa arvioidaan.

Koskinen odottaa myös työvoimahallinnolta lisätoimia kotoutettavien kotoutumiskoulutukseen ja työllistämiseksi. On muistettava, että maahanmuuttajat tarvitsevat paljon henkilökohtaista palvelua.

– Sen lisäksi, että kartoitetaan eri alueiden asunto- ja koulutuspaikkatilanteet, on alueella pystyttävä järjestämään riittävästi kotoutumiskoulutusta sekä työllistymispalveluja, Koskinen muistutti.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*