Valtionosuuksia ja niiden vaikutuksia kuntiin on mietittävä tarkoin uudestaan, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain valmistelua jatketaan, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen, sd., valiokunnan tiedotustilaisuudessa torstaina.

– Niin kuin valtiovarainministeriön painelaskelmista käy ilmi, ongelma jää sinne valtionosuusuudistuksen ja leikkausten puolelle, Koskinen sanoi.

Koskisen mielestä on erittäin tärkeää jatkaa ripeästi kohti sote-palveluiden uudistamista, ja reittiä haettaessa on rahoituksen osalta valmisteltava samanaikaisesti uudistuksia sekä sote-rahoitukseen että valtionosuusjärjestelmään.

– Valtionosuusjärjestelmän muutoksessa on korostetusti huomioitava, millaiset tehtävät kunnalle jäävät, ja mitä tehdään sille sosiaali- ja terveyspalveluille osoitettavalle valtionosuudelle, Koskinen sanoi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Näiden kaikkien osalta vielä pitää tarkastaa vaikutus eri kokoisiin ja tyyppisiin kuntiin, että kokonaisvaikutus esimerkiksi kunnallisveroprosenttiin jäisi kohtuulliseksi, eivätkä erot kunnissa näiden ratkaisujen johdosta kohtuuttomasti kasvaisi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Olin nelisen vuotta sitten eräässä valtion järjestämässä talouspuolen koulutuksessa. Siellä eräs luennoitsija selvitti, että kun kalleimmat hoitotoimenpiteet siirrettäisiin valtion maksettavaksi, niin kunnat pystyisivät muista kustannuksista selviytymään. No mitä tekikään kokoomus pojat ahneuksissaan? Koko terveydenhoito ja sosiaali puoli kerralla kuntoon,heidän tavallaan! Jo tuolloin neljä vuotta sitten asiantuntijat tiesivät, että Suomessa on tiukka perustuslaki,vaan heitä ei kuunneltu!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*