Merikeskus Vellamon vuokratulot menevät apportin jälkeen yhtiölle, Vellamon lainoja maksaa edelleen Kotkan kaupunki. (Kuva: Ville Miettinen)

Raskaasti velkaantuneen Kotkan kaupunginvaltuusto saa maanantaina päätettäväkseen kiinteistöjen siirron kaupungin omistuksesta kaupungin kiinteistöyhtiön nimiin.

Kiinteistöjen hinta-arviot ovat heitelleet rajusti, ulkopuolisen arvioijan tekemästä 39 miljoonasta kaupungin oman selvityksen 67 miljoonaan.

Yhtiö, Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy, ei hyväksynyt kaupungin hinta-arviota muttei myöskään varsinaisesti jyrännyt sitä: valtuustolle esitetään kiinteistöjen siirtoa 60 miljoonan euron arvolla.

Kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Risto Virtanen ei pidä 20 miljoonan euron eroa yhden hinta-arvion ja esitettävän arvon välillä välttämättä kuplana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Näillä ehdoilla mitä on, yhtiön kannalta rakennuksilla on sellainen arvo, Virtanen sanoo kiinteistöistä.

– Kun kiinteistöt liikkuvat ”perheen sisällä”, on katsottu että 3 prosentin tuotto riittää. Kaupunki ei ainakaan alkuvaiheessa edellytä osingonjakoa tai muuta. Se tuotto mitä on, jää korjauksiin.

60 miljoonan hinta on saatu 3 prosentin tuotto-odotuksella. Ulkopuoliset arvioijat käyttivät 8 ja 10 prosentin tuotto-odotusarviota.

– 39 miljoonan arvioita ei voi käyttää kaupungin puolella ollenkaan, koska kiinteistöjen arvot tulevat niin pieniksi. Ohjeistus oli siinä ehkä puutteellinen. Tulos oli yhtiön näkökulmasta loistotulos mutta kaupungin omaisuusmassan kannalta aivan liian alhainen, kaupunginjohtaja Henry Lindelöf sanoo.

Kaupungin taseessa siirrettävien kiinteistöjen arvo on Virtasen mukaan 43 miljoonan euron tietämissä.

– Siellä on muutama kiinteistö, joissa tasearvo on hirmuisen pieni. Siksi kaupungin tasearvojen summakin on pieni.

– Yhtiön puolella katsomme, että kun apportti on velaton eikä kaupunki odota osinkotuottoa, pärjäämme.

Virtanen arvioi melko yleiseksi sen, että kunnan kirjanpidossa oleva kiinteistön arvo ei vastaa sen todellista arvoa, koska kunnat eivät pysty tekemään arvonkorotuksia kirjanpitoon.

”Ei missään nimessä tekohengitystä”

Kotkan arvioitu alijäämä tänä vuonna on 55 miljoonaa euroa. Lindelöfin mukaan kiinteistöjen siirrolla alijäämästä leikataan 16 miljoonaa euroa.

Kotkalla on velkaa noin 4 000 euroa asukasta kohden.

Kaupunginjohtaja painottaa, että kyseessä ei ole pahoissa talousvaikeuksissa painivan kaupungin talouden tekohengitys.

– Ei missään nimessä. Lainsäädäntö vaatii meidät tekemään tämän asian. Kaikki kilpailulle alttiit kiinteistöt tulee yhtiöittää. Sen mukaan me vain olemme toimineet.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*