Kuntien tiukka taloudenpito ja maan valoisampi taloustilanne näkyvät kuntien veroprosenttipäätöksissä. (Kuva: Pixabay)

Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoinen päätös keventää kunnallisverotusta alentaa koko maan keskimääräistä kunnallisveroa.

Kuntaliiton mukaan ensi vuoden veroprosenttinsa oli keskiviikkoiltaan mennessä ilmoittanut 219 kuntaa. Keskimääräiseksi kunnallisveroprosentiksi on muodustumassa 19,85, mikä on 0,05 prosenttiyksikköä pienempi kuin tänä vuonna.

Verotus on laskemassa noin 685 000 suomalaisella ja nousemassa noin 350 000 suomalaisella.

Kokonaisveroprosentin aleneminen on harvinaista herkkua, kirjoittaa Kuntaliiton kuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio blogissaan.

– Viimeksi keskimääräinen kunnallisveroprosentti laski vuonna 1997, ja esimerkiksi vuoden 1985 jälkeen veroprosentti koko maan tasolla on laskenut vain kaksi kertaa, Rainio kirjoittaa.

Täysin vertailukelpoisia vuodet eivät keskenään ole, sillä verotuksesta tehtävät vähennykset ovat kasvaneet lähes joka vuosi, Rainio muistuttaa.

– Verovähennykset on viime vuosina kompensoitu kunnille, mutta näin ei ole aina aiemmin tapahtunut.

Efektiivinen veroprosentti on tänä vuonna ollut 14,50.

Kunnallisveron tuotto muodostaa noin 42 prosenttia kuntien kaikista tuloista, kun esimerkiksi kiinteistöveron osuus on noin 4 prosenttia.

– Keskituloinen, noin 3 600 euroa kuukaudessa tienaava palkansaaja maksaa kunnallisveroa keskimäärin noin 7 200 euroa vuodessa, Rainio kirjoittaa blogissaan.

Helsingin kunnallisverokertymään
70 miljoonan euron pudotus

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona hyväksyä pormestari Jan Vapaavuoden esityksen kunnallisveroprosentin alentamisesta. Kunnallisveroprosentti on Helsingissä 18,0 ensi vuonna, kun se nyt on 18,5.

Veroprosentin lasku merkitsee noin 70 miljoonaa euron vähennystä pääkaupungin kunnallisverotulokertymään. Kunnallisveron tuotoksi vuonna 2018 arvioidaan Helsingissä 2 530 miljoonaa euroa.

Kuntien odotetaan ilmoittavan ensi vuoden veroprosenttinsa viiimeistään tänään. Kuntaliitto julkaisee yhteenvedon veroprosenteista perjantaina.

Lue myös:

Henrik Rainion blogi: Laskeeko kunnallisvero ensimmäisen kerran 20 vuoteen?

Minna Punakallio: Hyvin harvat kunnat kiristävät verotusta ensi vuonna

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Katetaanko 70 m €:n kunnallisveron alenema, joka osittain progressiivinen, kiinteistö- ym. veroilla?

  2. Katetaanko verotulojen vähennys kiinteistö- ym.veroilla?

    arvailija

  3. Helsingin veroalen maksavat sairaat. Kaupungin terveystoimi kiristää diabeetikkojen tarvikkeiden saaravuutta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*