Lähde: KAKS
Kasvupotentiaaliltaan parhaan viidenneksen kunnat ovat keskittyneet Helsinki-Oulu -radan varrelle tai sen läheisyyteen.

Suomen elinvoimaisimmat kunnat sijaitsevat Uudellamaalla. Kaikille Manner-Suomen kunnille tehdyssä kasvupotentiaalianalyysissä kymmenen kärkikunnan joukkoon sijoittuu kahdeksan kuntaa Uudeltamaalta ja kaksi Pirkanmaalta.

Analyysi perustui neljään kokonaisuuteen: aluetalouteen, vetovoimaan, väestö- ja ikärakenteen muutokseen ja asumiseen. Kärkikunnat ovat Espoo, Sipoo, Tuusula, Lempäälä, Pirkkala, Vantaa, Helsinki, Nurmijärvi, Järvenpää ja Kirkkonummi.

Parhaan viidenneksen kunnat ovat pääosin suuria ja keskisuuria kaupunkiseutuja sekä niiden läheisyydessä olevia kehyskuntia. Alueet ovat keskittyneet Helsinki-Oulu -radan varrelle tai sen läheisyyteen.

Toiseksi parhaan viidenneksen kunnat sijaitsevat pääosin Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikolla Turun seudulta Oulun seudulle ulottuvalle rannikkovyöhykkeellä. Lisäksi joukossa on pistemäisesti kuntia muun muassa Lapista.

MainosKolmanneksi parhaan viidenneksen kunnat sijaitsevat muun muassa Kymenlaaksossa, Helsinki-Tampere-Turku -kasvukolmion keskellä, Pohjanmaiden sisäosissa ja suurimpien työssäkäyntialueiden reuna-alueilla. Kahden heikoimman viidenneksen kunnat sijoittuivat pääosin itäiseen, pohjoiseen ja keskiseen Suomeen. Poikkeuksen muodostavat Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Rovaniemen ja Tunturi-Lapin seudut.

Tiedot käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) julkaisusta ”Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä”. Selvitykseen on lisäksi tiivistetty keskeiset havainnot 29 Suomen uusyrityskeskuksen toimintaympäristöanalyysistä, yrityskyselystä ja aluevaikuttavuuden laskentamallista. Julkaisun ovat kirjoittaneet Timo Aro, Susanna Haanpää ja Anna Laiho.

KAKSin julkaisu ”Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä”

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

RAFO 2024: Katso tästä tuoreimmat jutut