Kuntaministeri Sirpa Paatero muistutti kuntien tärkeästä roolista yhteiskunnan pyörittäjänä ja koronakriisin aikana, mutta kuntien toivomaa konkretiaa talousahdinkoon ei tullut. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Kunnissa on otettu vastaan pettyneenä kuntaministeri Sirpa Paateron, sd, hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään antama viesti hallituksen reagoinnista kuntatalouden vaikeuksiin, joita koronaviruskriisi aiheuttaa ja syventää.

Ylen studiossa vieraillut Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoi ennen tiedotustilaisuutta odottavansa ”hyvin konkreettista vastaantuloa kuntien tilanteeseen”.

Kuntaliitto oli sunnuntaina julkaissut vetoomuksensa hallitukselle pikaisesta apupaketista. Kuntaliiton selvityksen mukaan kuntatalouden menot kasvavat tänä vuonna koronaviruskriisin takia vähintään 1,5 miljardia euroa.

Karhusen mukaan Kuntaliitto odottaa valtion osallistuvan kuntien auttamiseen samalla tavalla kuin se on jo ilmoittanut konkreettisista aputoimistoa yritysten auttamisessa.

-Varsinkin jos lomautusten välttämisestä koskevia vetoomuksia tulee, pitäisi olla aika selkeä se osallistuminen, Karhunen viittasi hallituksen perjantaina esittämään toiveeseen, että kunnat pidättäytyisivät lomauttamasta henkilöstöään koronakriisin takia.

Helsingin yliopiston työelämäpropfessori Pekka Sauri muistutti kuntatalouden laajuudesta Twitterissä.

Käytännössä ainoaksi konkreettiseksi viittaukseksi hallituksen toimista jäi maininta viime viikolla tehdystä linjauksesta, että kunnille kompensoidaan määräaikaiset veromenetykset, jotka syntyvät yrityksille suunnatusta apupaketista.

Valtiovarainministeriössä (VM) nähdään, että koska kunnat eivät ole vielä menettäneet konkreettisesti euroakaan, tukikaan ei ole välttämätöntä välittömästi.

– Arviointi on hieman vaikeata, koska tilanteet muuttuu hetkittäin. Meillä on VM:n sisäiset arviointiprosessit, joista muun muassa kansantalousarviot saadaan lähiaikoina.

-Teemme tätä myös kuntien kanssa yhdessä, ja on sovittu, että kutsutaan kuntien talousjohtoa meidän kanssa yhdessä tätä tilannetta arvioimaan, jotta saataisiin sitä konkreettista tietoa mahdollisimman suoraan sieltä kentältä, Paatero sanoi.

Hän korosti kuntien työntekijöiden olevan ”kriittisiä” kunnan eri sektoreilla ja pitävän yhteiskuntaa käynnissä. Kuntia tarvitaan Paateron mukaan ”etujoukoissa” torjumassa koronan vaikutuksia.

-Kaikki tuki sinne puolelle, Paatero viestitti.

VM:n mukaan mahdollisia reagointipisteitä kuntien auttamiseen ovat lisätalousarvio ja kehysriihi – tämä reagointi edellyttää lisätiedon kartuttamista.

-Kehysriihi on se akuutti paikka, jossa tätä isossa mittakaavassa arvioidaan, Paatero viittasi kuntien tukitoimiin.

VM:n kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi taustoitti Twitterissä etenemistä kuntien tukemisessa.

Minna Karhunen suhtautui Paateron viestiin kriittisesti.

-Ei tässä ihan hirveästi viisastunut, hän sanoi Ylen studiossa.

-Tiesimme, että arviointi on vaikeaa, mutta odotin huomattavasti selkeämpää vastausta.

Karhunen sanoi odottaneensa tietoa kunnille kohdistettavan tuen koosta ja ajoituksesta.

-En tiedä, miten kunnat reagoivat tähän, mutta veikkaan, että ainakaan tämä ei helpottanut tilannetta.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina twiittasi, että  tiedotustilaisuuden jäljiltä ”kunnat joutuvat tekemään tänäkin iltana päätöksiä mm. lomautuksista ilman tietoa mistään konkreettisesta valtion aidosta osallistumisesta korona-taakan jakoon”.

-Odottelu siis jatkuu. Toivottavasti kurki ei kuole ennen kuin suo sulaa, Reina viestitti.

Karhunen oli samoilla linjoilla.

-Ei tämä ainakaan vähentänyt lomautustarvetta tämä info.

Pettymys heijastui myös kunnanjohtajien reaktioista sosiaalisessa mediassa.

– Kunnat hoitavat yötä päivää täydellä kapasiteetilla korona-epidemiaa. Nyt tänään tiedotustilaisuudessa kunnille annettiin jaxuhali ja tsemppipeukku. Ei se nyt riitä, tarvitaan konkreettisia päätöksiä. Rahaa siis kuntiin, jotta saadaan perusoikeuksista pidettyä huolta, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen twiittasi.

-Toki kunnissa emme jää valtiota odottamaan poikkeusoloissa. Voisi käydä odottaminen kalliiksi terveyden ja talouden kannalta. Siltikin odotukset olivat tämänpäiväisestä tiedotustilaisuudesta aivan toiset. Huomenna toisin? pohti Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

Kuhmon kaupunginjohtajan Tytti Määtän mukaan sympatia ei nyt riitä.

Porvoon rahoitusjohtaja Henrik Rainio arvioi, että akuuttia tukea olisi tarvittu vähintään miljardi euroa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero lupasi Twitterissä, että kuntia ei jätetä yksin.

AIEMMIN AIHEESTA:

Koronavirus aiheuttamassa miljardiluokan kustannukset kunnille

Hallitus pyysi kuntia olemaan lomauttamatta – konkretiaa kuntatalouden auttamiseksi ”lähiaikoina”

Kuntaliiton hallitukselta korjaussarja koronaviruksen kärijstämiin kuntatalouden ongelmiin

Koronaviruksen vaikutus ”valtava shokki kuntataloudelle”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*