Sote-uudistuksen jälkeen kiinteistöveron merkitys kunnille kasvaa valtiovarainministeriön arvion mukaan kaksinkertaiseksi, keskimäärin 16,4 prosenttiin tuloista. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaikkien kuntien kannattaisi tarkistaa kiinteistörekisterit. Yksittäisissä kunnissa rekisteristä saattaa puuttua tuhansia, jopa kymmeniätuhansia rakennuksia ja rakennelmia, joista ei ole peritty veroa vuosiin, ehkä vuosikymmeniin.

Päivittäminen voi Kuntaliiton kehittämispäällikön Jukka Hakolan mukaan tuoda kunnille yhteensä ainakin reilut sata miljoonaa euroa lisää. Ja summa napsahtaa kassaan joka vuosi.

Summa on konsulttiyhtiö FCG:n johtavan asiantuntijan Teijo Salmen kokemuksen perusteella todennäköisesti tuntuvasti suurempikin, mahdollisesti jopa 250–350 miljoonaa euroa.

Heinolassa ryhdyttiin tuumasta toimeen. Kaupungin kassaan on kilahtanut kiinteistörekisterin päivittämisen myötä satojatuhansia euroja lisää kiinteistöveroa. Lopullista tuottoa ei voi vielä arvioida.

– Tarkastuksessa löytyi keskustan kaava-alueelta jopa kerrostaloja ja teollisuushalleja, joita ei ollut kirjoissa eikä kansissa, kertoo vastaava rakennustarkastaja Juha Mara.

Marja Salmela

Lisää aiheesta torstaina 9.2. ilmestyvässä Kuntalehdessä 2/2017

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Valtio ei maksa kunnille kiinteistöveroa. Kun valtio innolla yhtiöittää toimintoja, yhtiöiden kai kuuluu maksaa verot kuten kaikki muutkin ei-veronsaajat?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*