Jyväskylän vastuualuejohtaja Anssi Niemelä (vas) hankepäällikkö Harri Halttunen suunnittelevat tulevaisuuden työllistämispolkuja.

Työllisyyden kuntakokeiluun osallistuneista 40 prosenttia työllistyi Keski-Suomessa. Yli puolet hankkeessa työllistyneistä on saanut työpaikan yksityiseltä sektorilta. Hanke on osa valtakunnallista kokeilua

Palkkatuen avulla työllistyi 258 ja ilman sitä 152 henkilöä. Kokeilussa ovat olleet mukana Jyväskylä, Jämsä ja Muurame. Kokeiluun on osallistunut 2 251 pitkäaikaistyötöntä. Joka viides kokeiluun osallistunut työtön on tarvinnut työkyvyn arviointipalveluja. Kuntouttavaa työtoimintaan on osallistunut 402. Kokeilussa on tehty yhteistyötä lähes tuhannen yrityksen kanssa.

 

Uusia työkaluja

 

Keski-Suomen kuntakokeilussa ollaan tyytyväisiä asiakastyössä saavutettujen tulosten lisäksi kuntien työllisyydenhoidon mallien kehittämiseen ja siihen, että kunnat ovat ottaneet vastuuta tulevaisuuden työllisyydenhoidosta.

Jyväskylässä on perustettu elinkeinoyksikkö, jolle työllisyyspalvelut kuuluvat.

Jämsässä on valmisteilla työllisyysohjelma. Muuramessa valmistui 2014 työllisyysohjelma yhteistyössä hankkeen kanssa.

Kokeilussa on kehitetty erilaisia uusia käytänteitä muun muassa yritysyhteistyöhön, työkyvyn arviointiin, kuntouttavaan työtoimintaan ja ohjaustyöhön.

Työllisyyden kuntakokeilu on työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton käynnistämä valtakunnallinen hanke. Tavoitteena on ollut etsiä ratkaisuja pitkään työttömänä olevien henkilöiden työllistymiseen ja luoda kunnille oma työllistymisen malli tehokkaan ja vaikuttavan yhteistoiminnan avulla.

 

Jatko toivelistalla

 

Kuntaliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat koordinoineet kokeilua. Mukana on ollut 61 kuntaa, joilla on ollut yhteensä 21 hanketta. Jyväskylän, Jämsän ja Muuramen yhteinen hanke on ollut kokeilun suurin.

Työllisyyskokeilussa kunnat ovat saaneet käyttöönsä enemmän resursseja ja tukea ja vastaavasti itse tehneet enemmän, Lindberg kuvaa.

Jyväskylässä on muun muassa mallitettu yrittäjien kanssa tapahtuvaa yhteistyötä, ja siinä on onnistuttu oikein hyvin, työllisyyspoliittisen kuntakokeilun pääsihteeri Erja Lindberg Kuntaliitosta sanoo.

Kokeilu alkoi syksyllä 2012 ja päättyy tämän vuoden lopussa.

– Kuntaliitto toivoo, että seuraavaksi päästään tekemään jatkopilotointi, johon valikoitaisiin esimerkiksi kymmenen työssäkäyntialuetta, joissa kokeilussa voitaisiin mennä vielä syvemmälle.

Rahoitusta odotetaan valtion budjettiriihestä.

Kokeilun kestäessä TEM teetti siitä ulkopuolisen arvion. Sen tekijöitten mukaan kokeilu on mennyt hyvin ja tuottanut uutta tietoa. Arvioraportin mukaan kokeilua pitäisi jatkaa ja syventää.

 

Koordinaatio toiminut hyvin

 

Jyväskylän, Jämsän ja Muuramen hankkeen hankepäällikkö Harri Halttunen on tyytyväinen tuloksiin ja koko kokeiluun.

– Hankkeen kannalta on ollut ensiarvoisen tärkeää, että Kuntaliitto on sitoutunut tähän voimakkaasti. Tästä muodostui hyvä ja tehokas verkosto, hän sanoo.

– Kuntaliiton koordinaatio on toiminut hyvin. Olemme pystyneet vertailemaan kokemuksiamme, oppimaan toisiltamme.

Jyväskylässä ollaan erittäin halukkaita jatkamaan kokeilun seuraavassa vaiheessa ensi vuonna, Halttunen sanoo.

Työllisyyden kuntakokeilun päätösseminaari järjestetään Jyväskylässä 27. marraskuuta. Tutustu tapahtuman verkkosivuihin tästä!

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*