kuva: Ville Miettinen
Selvityshenkilöt esittivät, että kunnat alkaisivat järjestelmällisesti vetäytyä markkinoilta, joilla on riittävästi kilpailun tuomaa yksityistä tarjontaa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan mielestä kuntien omistamat yhtiöt eivät ole este toimiville markkinoille.

Selvityshenkilöt Jussi Järventaus ja Henrietta Kekäläinen esittivät viime viikolla, että kunnat alkaisivat järjestelmällisesti vetäytyä markkinoilta, joilla on tai joille voi syntyä kilpailun tuomaa yksityistä tarjontaa. Esitys sisältyi Järventauksen ja Kekäläisen ehdotukseen ensimmäiseksi kansalliseksi yrittäjyysstrategiaksi.

Reinan mielestä kuntayhtiöihin kohdistettu kritiikki on vanhentunutta.

– Meillähän on tehty jo pitkään lainsäädäntöä, jolla on varmistettu, että kuntien yhtiöt toimivat kilpailuneutraalilla tavalla. Kuntalaissa, kilpailulaissa ja hankintalaissa on tuoreita muutoksia, joissa punaisena lankana on ollut juuri tämä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– On vaikea nähdä perustetta sille, miksi julkisyhtiöt eivät voisi olla omistajina tai osaomistajina yhtiöissä, jotka toimivat kilpailuilla markkinoilla, Reina sanoo.

Kuntayhtiöiden suitsiminen voisi Reinan mukaan johtaa pikemminkin päinvastaiseen suuntaan kuin mitä esityksessä yrittäjyysstrategiaksi tavoitellaan.

– Kunnat voisivat ryhtyä tekemään asioita enemmän omana toimintanaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Näin on. Ahneet ja osaamiseltaan kehnot yksityiset yritykset ovat ongelma. Otetaanpa esimerkiksi kuntien kiinteistömassa, se on yksityisen bisneksen rakentama, ja jälki haisee sisäilmaongelmista päätellen

  2. Osaamisessa tuskin on eroja, kyllä tekijät ovat aivan samat koulut käyneet. Kiinteistöjen homeongelmiin vaikuttavat kovin monet tekijät: Rakennuspaikka, rakennuksen muodot, suunnitellut rakenteet, tasakatot räystäättömät rakennukset, rakennustapaohjeetkin , miten rakennuksia pidetään kunnossa, jopa miten siivotaan ja käytetään jne…
    Suurin osa ongelmista on yleisesti perustuksissa ja niiden toteuttamisessa kosteusteknisesti toimivina on kuntien yhtiöillä aivan yhtä paljon haasteita.
    Kuka on ahne on sitten aivan oma kysymyksensä, onko se yritys vai verottaja tai joku muu.
    Loppuasiakas täällä kuitenkin kaikki viulut maksaa ja Neuvosto systeemiin tuskin on enää paluuta.

  3. Eipä taida kehnoilla yrityksillä olla tänäpäivänä asiaa kuntatarjouksiin. Ongelma on / oli rakennuttamisen valvonta /valvoja jonka palkkaa kunta tai aikaisemmin oli kunnan oma edustaja….jäljet johtaa ” sylttytehtaalle”

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*