Kuva: Pixabay

Ensi viikolla budjettiriiheen kokoontuvan hallituksen on syytä syventyä kuntatalouden näkymiin tavallistakin tarkemmin ja tehdä päätöksiä, joilla kuntatalouden vakautta ja ennakoitavuutta parannetaan, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina tänään Joensuussa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Kuntaliiton maakuntaseminaarissa.

Reina muistutti, että jos riihessä tehtävien päätösten taloutta heikentäviä vaikutuksia – veroratkaisujen aiheuttamat menetykset tulopohjaan ja mahdolliset maksutulojen alennukset – ei kompensoida kunnille täysimääräisesti, paine veronkorotuksiin kasvaa peruspalvelujen ja investointitarpeiden rahoittamiseksi.

Reina muistutti erityisesti siitä, että kilpailukykysopimuksen säästöt on jo imuroitu kunnilta pois valtionosuuksia leikkaamalla.

– Jotta leikkaus ei kertaantuisi, on tämä huomioitava kuntien ja valtion välisessä kustannustenjaon tarkistuksessa jo ensi vuonna.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Verotulokertymät ovat Verohallinnon viimeisimpien ennakkotietojen mukaan jäämässä merkittävästi aiemmin arvioitua alhaisemmiksi. Kuntaliiton arvion mukaan tämä tarkoittaa, että kunnallisveroa tilitetään tänä vuonna kunnille noin 600 miljoonaa euroa vähemmän kuin vielä kevään kuntatalousohjelmassa arvioitiin.

Nopeasta talouskasvusta huolimatta verotulot eivät siis Kuntaliiton mukaan näyttäisi juurikaan kasvavan viime vuodesta ja kunnallisveron kertymä jopa alenee, mikä vaikeuttaa kuntien taloussuunnittelua.

Täksi vuodeksi kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti laski ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*