Kunnat voivat odottaa kuntatalouden tukeen mahdollisesti jonkinlaisia linjauksia kehysriihestä keskiviikkona, Sirpa Paatero sanoi.

Elementit kuntien taloudelliseksi tukemiseksi koronakriisissä on tarkoitus laittaa liikkeelle tiistain ja keskiviikon kehysriihessä, kertoi kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., Ylen A-studiossa maananataina.

Sen täsmällisemmin Paatero ei varsinaisesti vastannut suoraan kysymyksiin, tuleeko kunnille rahaa ja millä tavoin. Viesti kuitenkin oli edelleen se, että tukea on tulossa.

– Kyllä meidän tavoitteena on kuntien peruspalvelut turvata, ja se tarkoittaa, että me tarvitaan sinne lisää rahaa, Paatero sanoi.

Tarvetta rahalle onkin, se on tullut kuntakentän puheenvuoroista selväksi. A-studion insertissä haastatellut Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka ja Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell sanoivat suorasanaisesti, että toivomuksilla ja tsemppauksilla ei pärjätä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Rahaa tarvitaan. Piste, sanoi Heikka.

Kahden päivän aikana hallituksen on tarkoitus tehdä tilanteeseen käytännön elementtejä, menetelmiä joilla kuntia tuetaan, ministeri sanoi.

Yksi jo kerrottu menetelmä on yhteisöverotuoton menettämisen määräaikainen korvaaminen siltä osin kuin menetys johtuu valtion toimenpiteistä.

– Valtionosuuden korotus toisena elementtinä, harkinnanvaraiset tuet kolmantena, ja sitten suora tuki sairaanhoitopiireille neljäntenä. Näitä kaikkia tullaan käyttämään, Paatero sanoi.

Paateron kanssa A-studiossa vieraillut Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoi yrittäneensä kohtuullistaa omia kehysriiheen kohdistuvia odotuksiaan.

-Mutta kyllä seuraukset voi olla aika arvaamattomat. Monet kunnat pidättelee lomautusten käynnistämistä ja kustannusten alasajoa. Jos nyt ei saada päätä auki, niin paineet vaan kasvaa.

-Toivoisin, että ensimmäiset selkeät askeleet nyt, ja sen jälkeen johdonmukainen suunnitelma, miten lopulliset kustannukset arvioidaan.

-Seuraavat kaksi päivää on ne, jolloin on pakko saada tämä paketti auki, Paatero vastasi ja totesi että tilanne pitää katsoa uudestaan elokuussa.

-Kaikilla on tieto, miksi kunnilla on tämä epävarmuus. Koska sieltä aikaisemmin on leikattu niin paljon. Luottamus valtiovallan päätöksentekoon ei ole ollut kovin korkealla viime vuosina, Paatero sanoi ja muistutti nykyisen hallituksen palauttaneen kuntatalouteen rahaa, jota aiemmin on leikattu.

Hallitus kehotti pääministeri Sanna Marinin, sd., johdolla maaliskuussa kuntia pidättäytymään lomautuksista. Useat kunnat ovat kuitenkin käynnistäneet koronaepidemian viakutusten vuoksi yt-neuvottelut ja lomautuksistakin on linjattu. Kunnat ovat myös  alkaneet järjestellä henkilöstöä uusiin tehtäviin eri tavoin

Minna Karhunen muistutti, että toisin kuin yritykset, kunnat eivät saaneet mahdollisuutta lyhennettyihin yt-neuvotteluihin. Neuvottelut voivat viedä 6-8 viikkoa ennen kuin lomautukset lähtevät liikkeelle.

Paatero ei ottanut kantaa siihen, ovatko jotkut kunnat lähteneet liian helposti lomauttamaan.

-Näyttää siltä että suuremmilla kunnilla on joustonvaraa ja pienemmissä kunnissa on lähdetty nopeammin lomautuksiin.

Karhunen myös muistutti, että kun tilanne on entisestään huono, kunnat kestävät iskuja huonommin.

-Koko ajan on vedottu siihen, että kunnilla on mahdollisuus saada lainaa. Mutta kun laina tulee vanhan alijäämän päälle, ja kunnalla on lakisääteinen kattamisvelvoite, niin se on aika lyhty tie. Käytännössä lainanottokykyä ei välttämättä ole lainkaan, Karhunen sanoi.

Sirpa Paatero sanoi laittaneensa kysymyksen eteenpäin siitä, millaisella prosessilla alijäämän kattamisvelvollisuudesta joustamista voidaan viedä eteenpäin. Lisäksi kriiskuntakriteerejä on mahdollista väljentää.

– Koronan takia ei mitään kuntaa laiteta kriisikunnaksi, ministeri sanoi.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Joona Räsänen, sd., ennakoi jo tulevien kuntapäättäjien haasteita Twitterissä.

Minna Karhusen ja Sirpa Paateron keskustelu A-studiossa herätti reaktioita myös kuntajohtajilta, kuten Pyhtään Jouni Eholta ja Alavuden Liisa Heinämäeltä.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen seurasi ohjelmaa Twitterissä ja veti sanottua ja taustoja yhteen:

Lisää uutisia kuntataloudesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*