Kuva: Ville Miettinen

Syksyn 2021 kuntatalousohjelman yhteydessä julkistetun kuntakohtaisen painelaskelman valtionosuustiedoissa on ilmennyt kuntien peruspalvelujen valtionosuutta vuosina 2023–2025, koskeva virhe, valtiovarainministeriö tiedottaa.

Virhe on nyt korjattu valtiovarainministeriön verkkosivuilla julkistettuun painelaskelmaan.

VM:n mukaan korjauksen vuoksi peruspalvelujen valtionosuuksien yhteismäärä on vuodesta 2023 lähtien noin 340 miljoonaa euroa suurempi kuin aiemmin julkistetuissa laskelmissa. Kuntakohtainen vaikutus on kaikille kunnille yhtä suuri eli valtionosuus kasvaa noin 62 euroa asukasta kohden vuodesta 2023 lähtien.

Korjauksella ei ole vaikutusta ministeriön verkkosivuillakin julkistettuun sote-uudistuksen siirtolaskelmaan, joka on tehty vuoden 2022 tasossa ja päivitetty viimeksi toukokuussa 2021. Korjaus ei myöskään vaikuta vuoden 2022 valtionosuuksien määräytymiseen ja maksatuksiin. Korjaus on siis informatiivinen ja tarkoitettu huomioitavaksi kuntien lähivuosien taloussuunnittelussa. 

VM muistuttaa, että korjauksesta huolimatta kuntakohtaiseen painelaskelmaan on suhtauduttava erityisen varauksellisesti muun muassa koronaepidemian vaikutusten epävarmuuden takia sekä siksi, että sote-uudistuksen siirtolaskelma on edelleen alustava. 

Sekä kuntakohtainen painelaskelma että sote-uudistuksen siirtolaskelma päivitetään seuraavan kerran keväällä 2022. Sote-uudistuksen siirtolaskelma tehdään ja määritetään lopullisesti vuosien 2021–2022 tilinpäätöstietojen perusteella vuoden 2023 loppukesästä vuoden 2022 tilinpäätösten valmistuttua. Painelaskelmat päivitetään puolestaan aiempaan tapaan kaksi kertaa vuodessa kuntatalousohjelman julkistuksen yhteydessä keväisin ja syksyisin.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*