Lapinjärvi ryhtyi toimeen työllistämisessä
Lapinjärvi ei ole jäänyt toimettomana seuraamaan työllisyyden heikentymistä pienessä kunnassa, vaan on ryhtynyt toimenpiteisiin kurssin kääntämiseksi positiiviseksi.
Keväällä kunta pohti yhdessä kolmannen sektorin kanssa, miten yhdistykset voisivat olla mukana työllistämisessä, ja seuraava toimenpide on lauantaina järjestettävät Näköalapaikka-messut.
Messuilla on 48 näytteilleasettajaa sekä vieraita valtakunnan politiikan huipulta. Paneelikeskustelussa pohditaan työllisyyttä yhteiskunnallisella ja yksilön tasolla.
– Esillä on konkreettisia työpaikkoja, ja on yrityksiä jotka etsivät työntekijöitä, kertoo kunnanjohtaja Tiina Heikka.
– Kävijöinä saattaa olla ilman työpaikkaa olevia tai uutta uraa miettiviä. Meille pienenä kuntana jo muutaman ihmisen työllistyminen on todella iso asia.
Pienet yritykset kannattelevat
Heikan mukaan messujen taustalla on ajatus siitä, että Lapinjärvi pienenä kuntana haluaa tuoda yhteiskuntatakuuta esille ja haastaa alueen toimijat yhteistyöhön, jotta työllisyys ja alueen elinvoimaisuus paranevat.
Itä-Uudellamaalla sijaitsevassa kunnassa on noin 2 800 asukasta. Työttömyysprosentti on 12, mikä on hieman Uudenmaan keskitason alapuolella.
– Tilanne on heikentynyt, työttömyys on lisääntynyt vuoden aikana 1,5 prosenttiyksikköä, Heikka kertoo.
– Se että tilanne ei ole katastrofaalien johtuu siitä että meillä on pieniä yrityksiä jotka työllistävät itsensä ja muutaman muun. Näillä messuillakin halutaan tukea yritysten toimintavarmuutta.
Koko kylän työhuone on kaikkien tila
Lauantain messuilla vihitään käyttöön kunnan ja yhdistysten yhteistyönä syntynyt Koko kylän työhuone, eräänlainen kaikille avoin etätyöpiste ja erilaisten osaamisten kohtauspiste.
Kunta on antanut työhuoneelle tilan, toiminnan mahdollistavat mm. yhdistykset.
– Ajatus on, että käyttäjällä ei tarvitse olla työstatusta, vaan on työhuone johon voi tulla vaikkei olisi työtä, kunhan on jotain annettavaa, Heikka kuvailee.
Tietoliikenneyhteydet mahdollistavat myös ihan oikean, perinteisemmän etätyön tekemisen – tai työn etsimisen.
– Jos ihminen on työttömänä, ei ole ns. järkevää tekemistä tila varmistaa, että voi olla päivärutiinit ja verkostot, ja tulee tunne että on osa yhteisöä, Heikka näkee.
Lapinjärvellä toimenpiteet työllisyyden edistämiseksi eivät kunnanjohtaja Heikan mukaan pysähdy lauantain messuihin.
Hän toivoo, että kunnissa voitaisiin myös vaikeana aikana nähdä asioita myönteisesti.
– Lapinjärvellä talousarvioseminaarissa todettiin, että yritetään panostaa kehittämään niin että jatkossa saataisiin elinvoimaisuutta lisättyä ja mahdollisesti jopa säästöä, kun aina puhutaan että pitää säästää.
– Ajattelen että jos säästetään niin että ei tehdä mitään, niin se näivettää koko kunnan.
Lue lisää: Näköalapaikka-messut Lapinjärvellä
Näin pitää toimia. Eloa, Iloa ja Älyä kuntiin.
Valtion tulee heti myöntää palkkatukiin lisärahoitusta Harvakunnille.
Se on helppo puuhastella ja leuhottaa kun on ensin yläkoulu ja lukio lakkautettu. Opettajat irtisanottu ja oppilaat ulkoistettu. Kunta on jo kuollut ja nyt on keksitty työpaja. Hurraa!