Kunnan TE-toimisto on isossa roolissa, kun maahanmuuttajaa ohjataan eteenpäin yhteiskunnassa. (Kuva: Ville Miettinen)

Suomeen saapuvien maahanmuuttajien osaamista arvioidaan jatkossa jo vastaanottovaiheessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kehittää parhaillaan verkkotyökalua, jolla turvapaikanhakijat voisivat itse arvioida osaamistaan jo ennen oleskeluluvan saamista.

Oleskeluluvan jälkeen TE-toimisto pyrkii laatimaan jo vastaanottokeskuksessa laajan maahanmuuttajan osaamisen kartoituksen. Kartoitusta hyödynnetään kuntaan ohjaamisessa, jossa otetaan huomioon alueellinen koulutustarjonta ja elinkeinomahdollisuudet.

Uusista keinoista maahanmuuttajien kotouttamisen tehostamisesta kertoi kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström, ps., tiistaina.

– Ensivaiheessa on keskeistä, että kuntiin ohjaus toimii mahdollisimman tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Tarvitsemme vahvaa yhteistyötä alueiden, kuntien ja työnantajien kanssa, jotta kuntaan osoittamiseen ja kotoutumiseen saadaan vauhtia, Jari Lindström sanoo.

ELY-keskukset ja TE-toimistot
avainasemassa

Keskeinen rooli maahanmuuttajien ohjaamisessa on ELY-keskuksilla ja TE-toimistoilla. Kunnissa TE-toimiston tehtävä on tunnistaa maahanmuuttajan osaaminen ja ohjata heidät suoraan työelämään tai yrittäjiksi, ammatillista osaamista täydentäviin koulutuksiin tai muihin työllistymistä tukeviin toimiin.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on käynnistetty hanke, joka edistää maahanmuuttajien tehokasta työllistymistä. Hanke tukee TE-palveluiden työtä ja vahvistaa kytköksiä elinkeinoelämään.

Kotoutumiskoulutusta kehitetään siten, että se kytkeytyy nykyistä vahvemmin työelämään. Myös maahanmuuttajien yrittäjyys- ja innovaatiotoiminnan mahdollisuuksia pyritään hyödyntämään huomattavasti aikaisempaa enemmän.

– Maahanmuuttajien nopea aktivointi on tärkeää myös veronmaksajien kustannusten säästämiseksi ja radikalisoitumisen ehkäisemiseksi. Kannatamme aktiivisuutta ja vastikkeellisuutta. Ohituskaistoja ei ole kuitenkaan tarkoitus rakentaa, ministeri Lindström linjaa.

Arvioiden mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna 35 000 turvapaikanhakijaa, joista kolmannes saanee oleskeluluvan.

– Kotouttamisen haaste on valtava, ja siksi tarvitsemme uudenlaisia toimintamalleja ja uutta ajattelua. Uusien keinojen ja koordinoinnin täytyy toimia käytännössä eikä jäädä teorian tasolle. Tulijoiden määrän kasvu heijastuu kotouttamistoimiin jo lähikuukausina, joten aikaa ei ole haaskattavana, ministeri Lindström toteaa.

Aiheesta aiemmin:

Kotouttaminen sai oman toimintasuunnitelman

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*