Rehn: Maakunta on luonteva TE-palvelujen järjestäjä
Ministerit Jari Lindström ja Olli Rehn avasivat maakuntauudistuksen vaikutusta TE-palveluihin. (Kuva: Valtioneuvosto / Lauri Heikkinen)
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström, ps., vakuuttaa, että kunnilta ei häviä maakuntauudistuksessa mitään nykyisistä elinvoimatehtävistä.
Kun maakuntauudistuksessa työllisyyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen erotetaan, maakunta järjestää palvelut, ja rahoitus kanavoituu sen kautta.
– Kunnille syntyy uusia mahdollisuuksia tarjota osaamistaan maakunnan kasvupalvelutehtävän tuottamiseen, Lindström sanoi työ- ja elinkeinoministeriön tiedotustilaisuudessa torstaina.
– Maakuntien järjestäjätuottajamallia ja kuntien uudenlaista tuottajaroolia kokeillaan ja kehitetään ja kokeillaan työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisissa kokeiluissa vuosina 2017-2018.
Lindström muistutti, että TE-toimistojen henkilöasiakasmäärät ovat lisääntyneet lähes sadallatuhannella parissa vuodessa.
– Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa palvelua. Työllisyys ja elinkeinoasioiden yhdistäminen julkisessa palvelussa on suomalainen innovaatio ja kansainvälisesti miltei ainutlaatuinen.
Elinkeinoministeri Olli Rehn, kesk., totesi, että maakunta on luonteva työllisyyspalvelujen järjestäjätaso, koska maailma on muuttunut ja työssäkäyntialueet ovat tavallista kuntaa laajempia.
Esimerkkinä Rehn käytti mm. Seinäjoen ja Mikkelin seutujen muutosta kuntaliitosten seurauksena.
– Kaupunkiseudut ovat yhä selkeämmin työssäkäyntialueita, ja sen takia on mielekästä, että järjestämisvastuu on perinteisiä kuntia laajemmalla, ja sen takia maakunta toimii järjestäjänä.
Lindström puolestaan nosti esiin kotikaupunkinsa Kouvolan käyttämän tilaaja-tuottajamallin, joka ”jossain kohtaa onnistui ja jossain kohtaa ei”.
– Kun jatkossa maakunta on tässä todella merkittävä toimija, niiden ihmisten, joita sinne valitaan tätä tekemään, osaaminen on avainroolissa. Heidän pitää hallita järjestämistä, tilaamista.
Työllisyyspalveluja uudistava lakipaketti on tarkoitus saada eduskuntaan keväällä, sote- ja maakuntalakien ”toisen aallon” kanssa.
Aiheesta aiemmin:
Yhdeksän aluetta pääsi työvoima- ja yrityspalvelukokeiluihin