Matkailutulon määrä ei ollut Helsingissä viime vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2018, mutta joka tapauksessa tilanne kehittyy nyt matkailualan kannalta parempaan suuntaan myös pääkaupungissa. (Kuva: Pixabay)

Matkailutulo on kasvussa ympäri Suomea. Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKin toimitusjohtaja Antti Honkanen kertoo matkailualan olevan tutkimustulosten perusteella toipumassa liikkumisen rajoituksia sisältäneestä korona-ajasta.

Varsinaista yllätystä tuoreissa tuloksissa ei ollut Honkasen mukaan. Jonkinlaisen positiivisen kulman tuloksiin Honkanen löytää, kun ottaa huomioon, että viime vuonna koronaviruksen uhka oli vielä vahvasti pinnalla keväälläkin ja sota Ukrainassa oli alkanut.

– Venäläisten matkailu on aikaisemmin ollut merkittävää Suomessa, joten kyllähän sota vaikuttaa. Onneksi kotimaan matkailu oli viime vuonna vahvaa ja esimerkiksi Keski-Euroopastakin on alkanut virrata matkailijoita enemmän Suomeen.

– Nämä tilanteet huomioiden matkailualan toipuminen on sujunut kenties jonkin verran odotuksia paremmin, Honkanen pohtii.

Lapin tilanne arvailujen varassa

Honkanen kertoo edustamansa yhtiön toteuttamasta tutkimuksesta, jonka kautta saatiin tietoa kunta- ja maakuntakohtaisesti matkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksista.

Tutkimuksessa oli mukana 54 matkailualuetta, esimerkiksi kuntia ja maakuntia.

Vuonna 1991 perustettu TAK on tehnyt vastaavia tutkimuksia myös aiempina vuosina. Nyt tehty tutkimus perustuu vuoden 2022 tietoihin.

– Koronan lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut matkailuun ja varmasti tilanteiden muuttuessa matkailun kehittyminen kiinnostaa eri puolilla Suomea.

Samalla Honkanen korostaa, että tutkimus ei kerro aukottomasti koko Suomen tilanteesta, vaikka nyt saatiinkin hyvin tutkimustilauksia eri alueilta.

Pohjoisen suunnalta tutkimukseen osallistuivat muiden muassa Kuusamo ja Oulu, hän jatkaa.

Tutkimuksen piiristä puuttuvat Lapin kohteiden lisäksi suurimmista matkakohteista muiden muassa Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta.

Poikkeuksellinen matkailukaupunki

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kuusamon kaupunki erottui edukseen tutkimukseen osallistuneiden keskuudessa.

Matkailun osuus Kuusamon kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli reilut 15,5 prosenttia ja työllisyydestä noin 23,5 prosenttia. Ruka-Kuusamo Matkailu ry tiedotti tutkimustuloksista ja siitä, miten matkailun työllistävä vaikutus ja osuus kaikista elinkeinoista on Kuusamossa moninkertainen verrattuna muihin tutkimuksessa mukana olleisiin kuntiin ja kaupunkeihin.

Noin 15 000 asukkaan kaupungissa Kuusamon välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli yli 150 miljoonaa euroa vuonna 2022.

– Kuusamon matkailutulon osuus kaikista elinkeinoista on tutkimuksen kuntavertailussa aivan omalla tasollaan. Vain Kuusamo ja Vantaa yltävät matkailutulossa yli 9 000 euroon asukasta kohti vuositasolla. Kaikki muut tutkimuksessa mukana olevat kunnat jäävät alle 3 000 euron, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors arvioi yhdistyksen tiedotteessa.

Vantaalle isot tulot

Uudenmaan liitto tiedotti, että maakunnan matkailutulot ovat kasvaneet merkittävästi, vaikka täysin koronaa edeltävään aikaan ei ole vielä päästy.

Suurimmat tulot matkailusta Suomessa saa Vantaa, reilusti yli kaksi miljardia.

Vantaan matkailutulon suuri määrä johtuu Helsinki-Vantaan lentoasemasta. Se tuotti kaupungin matkailutulosta miltei 90 prosenttia.

Myös maakunnan voimakkaan kasvun taustalla onkin osittain Helsinki-Vantaan lentokentän ja Finnairin toimintojen elpyminen. Näiden merkitys alueen matkailutuloon on suuri. Esimerkiksi Finnairin koko liikevaihto kasvoi 838 miljoonasta 2,36 miljardiin ja ulkomaan toimintojen liikevaihto vielä suhteellisesti enemmän.

Lisäksi liitto tiedottaa, että Uudenmaan välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli 4,06 miljardia euroa vuonna 2022.

Tärkeä osa kansallista kilpailukykyä

Matkailu on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista. Se luo työpaikkoja ja verotuloja. Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista.

Tulot eivät ole kaikki kaikessa. Uudenmaan liiton matkailun erityisasiantuntija Tarja Koistinen painottaa, että esimerkiksi ympäristöasioista pidetään hyvää huolta muiden muassa elämyksiä tarjoavaa alaa edistettäessä.

– Matkailutulo on toki yksi keskeisimmistä matkailualan mittareista, mutta koko Uudenmaan alueella korostuu voimakkaasti myös matkailuelinkeinon halu tuottaa palveluja ja elämyksiä kestävästi, Tarja Koistinen pohtii liiton tiedotteessa.

Matkailusta enemmän tuloja kuin terveyspalveluista

Järvenpään kaupunki tiedotti, että Vantaan jälkeen Suomen suurimmat matkailualueet ovat matkailutulolla mitattuna Helsinki, Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä.

Järvenpään välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli noin 45 miljoonaa euroa vuonna 2022. Luku on noin neljä prosenttia pienempi kuin aiemmassa 2021 vuoden tutkimuksessa.

Lisäksi Järvenpää tiedottaa, että kaupungin matkailutulot ovat suuremmat kuin esimerkiksi terveyspalveluista saatavat tulot (43 miljoonaa euroa). Matkailun kokonaisvaikutukset Järvenpäälle ovat noin 78 miljoonaa euroa.

Helsingin kaupunki puolestaan tiedotti, että Helsingin välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli 1,2 miljardia euroa vuonna 2022.

Helsingin matkailutulo ei ollut vuonna 2022 samalla tasolla kuin se oli vuonna 2018. Matkailutulo on kuitenkin noussut jo lähelle koronapandemiaa edeltävää tasoa. Kaupungin tiedotteessa huomautetaan positiivisen käänteen toteutuneen, vaikka venäläiset, kiinalaiset sekä japanilaiset matkailijat puuttuvat nyt lähes kokonaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*