Kuntaministeri Sirpa Paatero puhuu hallituksen tiedotustilaisuudessa
- Valtiolla on velvollisuus turvata peruspalvelujen edellytykset kaikkialla Suomessa. Palvelut on saatava asuinpaikasta riippumatta yhdenvertaisesti. Valtiolla on paremmat edellytykset vastata kriiseihin ja se tukee kuntia palvelujen varmistamiseksi, kuntaministeri Sirpa Paatero ilmoitti Twitterissä. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

-On ilmeistä, että koronan vaikutukset kuntiin mitataan miljardiluokassa ja valtion tuki tulee olemaan merkittävä, ilmoitti kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., lauantaina twiittiketjussaan, jossa hän käsitteli valtion toimia kuntien tukemiseksi koronaviruskriisin aiheuttamissa ja syventämissä kuntataloushaasteissa.

Paateron mukaan kunnat ja valtio aloittivat jo loppuviikosta keskustelut tilanteesta. Keskusteluja jatketaan alkavalla viikolla.

– Kuntien tilanne ei ole keskenään samanlainen, eikä koronan vaikutukset kohdistu niihin samaan aikaan, Paatero muistuttaa.

– Hallitus valmistelee erilaisia keinoja koko ajan täsmentyviin arvioihin perustuen, jotta vaikutus osuu oikein.

Ministerin mukaan hallitus kompensoi kunnille verotulojen tilapäisen laskemisen. Verotuotto notkahtaa, kun hallitus antaa yrityksille mahdollisuuden veronmaksun lykkäämiseen.

– Hallitus kompensoi lykkäykset kunnille valtionosuuslakia muuttamalla. Rahat varataan seuraavassa lisätalousarviossa, Paatero twiittasi.

Paateron mukaan hallituksen valmistelemia keinoja kuntien tukemiseksi voivat olla ainakin suora valtionapu, kuntien saaman yhteisövero-osuuden korotus ja kunnille maksettavien peruspalvelujen sekä harkinnanvaraisten valtionosuuksien korotukset.

– On tärkeää, että kuntien tuki jaksotetaan oikein, sillä vaikutukset tulevat vaiheittain ja erilaisina eri kunnissa. Esim. verotulojen lasku näkyy jo huhtikuussa. Olemme valmiita myös lisäpäätöksiin, sillä emme vielä tiedä kriisin kestoa ja sen kokonaisvaikutuksia kuntatalouteen.

– Kuntien verotulot laskevat kriisin vuoksi arvion mukaan enemmän kuin menot lisääntyvät. Toivomme silti malttia säästöihin, sillä lomautukset ja hankintojen lykkäykset voivat pahentaa kriisiä, Paatero vetosi ja muistutti, että valtio tukee yrityksiä ja kuntia, jotta paikallinen elinkeinotoiminta selviää kriisin yli.

VM:n kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander arvioi poikkeustilanteen vaikutuksen voimakkuutta Twitterissä.

Tampere laskee skenaarioita

Koronakriisin vaikutuksia yritetään kartoittaa myös kunnissa, mutta koska poikkeustilanteen kestoa ei tiedä kukaan, myöskään koronakriisin vaikutuksia kuntatalouteen ei pysty kukaan tietämään, muistuttaa Tampereen talousjohtaja Jukka Männikkö.

Arviointeja ja kirjauksia tehdään sekoreittain.

-Pyritään miettimään ja kirjaamaan kuluja, mitä on tullut, jotta joskus voidaan osoittaa, mitä tämä tuli maksamaan.

Suorien kustannuskirjausten ohella arvioidaan vaikutuksia mm. investointeihin.

Näitä seurantatoimia ja arvioita Tampere tekee kahden skenaarion kautta.

– Toinen on, että poikkeustilanne jatkuu kesäkuun loppuun asti ja toinen, että se menee syyskuun loppuun, Jukka Männikkö kertoo.

Kerättyjen arvioiden pohjalta kaupunginhallituksessa mietitään huhtikuussa, mitä vaikutuksia tilanteella saattaa olla toimintaan ja talouteen.

-Haetaan niin hyvää arviota, kuin tässä tilanteessa on mahdollista ja mietitään, miten vaurioita voidaan mahdollisuuksien mukaan vähentää.

Jotain hyvääkin

Kunnista on kuulunut kriittisiä kommentteja, kun valtio ei ole linjannut konkreettisia tukitoimia nopeammin. Viime maanantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa lähinnä kerrattiin jo tiedossa ollutta, mikä sai monen kunta-alan toimijan pettymään.

Jukka Männikkö ymmärtää pettymyksen, mutta toisaalta hän ymmärtää hallituksen aseman, kun tarkkaa tietoa kriisin kestosta ja vaikutuksista ei ole tietoa tässä vaiheessa.

– On tulossa hallituksen kehysriihi, ja mikäli olen oikein ymmärtänyt, siellä on tulossa vähän konkreettisempaa toimenpidettä.

Männikön mukaan kaikkien osapuolien on kannettava vastuunsa, eikä voittajia tilanteessa ole.

-Vaikka kuinka katsoo kuntanäkökulmasta, pitää ymmärtää että olemme kaikki harvinaisessa poikkeustilanteessa ja samassa veneessä. Toivoisin sen leviävän pitemmälle myös valtakunnan politiikassa, niin että siellä tavoiteltaisiin ongelman ratkaisua eikä haettaisi perinteistä piikittelyä toisia puolueita kohtaan.

Männikkö pitää pienen kansakunnan yhtenä vahvuutena sitä, että pystytään tarvittaessa tekemään ketterästikin ratkaisuja.

-Meillä on julkinen sektori ja koneisto todella hyvässä kunnossa ja osoittanut tähänastisilla toimenpiteillä, että on hyvä valmiustilanne.

– Jos tästä surkeasta pandemiasta jotain hyvää hakee, niin se että selvästi on nähtävissä, että pitkästä aikaa huomataan asioita joita yleensä pidetään itsestään selvyytenä. Naapureista on huolehdittu ja kysytty vointia ja toimittu apuna. Olisi kiva että tämmöinen positiivinen kehitys jatkuisi tämän jälkeenkin, Jukka Männikkö sanoo.

Lue myös: Koronakriisi ratkaisi Ylivieskan yt-neuvottelut – Akuuttia kriisiä ja pitkän aikavälin talousongelmia kunnissa ei voi erottaa, muistuttaa Minna Karhunen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sketsihahmo-ohjelma Putouksen voittajaa Urmas Viilunkia osin lainaten: Koronavirus laittaa myös kuntatalouden myrskyn hyrskyn. ALVi ja Sotemaksu nyt nollattava pk-yrityksiltä.

  2. Kaikki tukitoimet on rahoitettava lainarahalla. Miten kyetään rahoittamaan takaisinmaksu korkojen kera? Maksajia on vähemmän ja bkt on matalampi, mistä luovutaan? Nyt tulisi palkita inovatiivisyydestä, uusista ansaintamalleista ja uusista tuotteista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä