Valtiovarainministeriö on päättänyt yhteensä 155,7 miljoonan euron lisämäärärahan myöntämisestä hyvinvointialueiden valmisteluun vuodelle 2022.

VM:n mukaan lisärahoituksella pyritään erityisesti turvaamaan alueiden ICT-valmistelu.

Osa määrärahasta on siirretty ICT-muutoskustannuksiin vuodelle 2023 aiemmin varatusta rahoituksesta.

Hyvinvointialueet ilmaisivat alkuvuonna syvän huolensa siitä, että valmisteluun joulun tienoilla myönnetty rahoitus ei riitä edes välttämättömien toimintojen käynnistämiseen vuoden 2023 alusta.

Tampereella joulukuinen rahoituspäätös oli aiheuttanut valmistelujohdon mukaan ”paniikin” ja esimerkiksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikainen toimielin arvioi tuolloin, että päätöksen mukainen rahoitus ei tule riittämään kriittisten, eikä lakisääteisten ICT-muutosten toteuttamiseen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue oli viime vuonna tekemässään hakemuksensa anonut 45 miljoonan euron rahoitusta. Sille myönnettiin 8 miljoonaa.

Tuoreessa päätöksessä Vantaan ja Keravan saama lisärahoitus on reilut 8 miljoonaa euroa.

VM myönsi nyt yhteensä 154 miljoonaa euroa hyvinvointialueille ja osoitti lisäksi HUS-yhtymälle noin 1,8 miljoonaa euroa valmistelukustannuksiin.

Ministeriön mukaan rahoitusta voi käyttää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen ICT-muutoskustannuksiin, muuhun hyvinvointialueiden valmistelurahoitukseen ja valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen.

Kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., vakuuttaa ministeriön olevan sitoutunut varmistamaan alueiden toimintaedellytykset.

– Siksi vastaamme nyt kriittisiin määrärahatarpeisiin lisärahoituksella, jolla turvataan erityisesti ICT-muutosten valmistelu. Tämä panostus on välttämätön toiminnan sujuvan käynnistymisen kannalta vuoden 2023 alussa Paatero sanoo tiedotteessa.

VM:n mukaan muutoskustannuksia arvioidaan seuraavan kerran julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2023–2026.

Taulukko VM:n tiedotteesta.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*