Markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnode on vertaillut korkeimpia asuntolainoitusasteita kunnittain. Selvityksen mukaan kärkikunnista valtaosa on suurten kaupunkien kyljessä sijaitsevia kaupunkeja tai kuntia.

Yli 20 000 asukkaan kuntia koskevan selvityksen mukaan korkeimmat lainoitusasteet ovat Nokialla, Lempäälässä, Valkeakoskella, Kaarinassa ja Vihdissä.

Yli 50 00 asukkaan kunnissa korkeimmat lainamäärät ovat Salossa, Kotkassa, Kouvolassa, Oulussa ja Seinäjoella.

Bisnoden kuntakohtainen lainoitusaste lasketaan jakamalla kunnassa asuvien asuntolainojen kokonaissumma kunnan asuntokannan arvolla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Bisnoden kehitysjohtaja Matti Rahikka toteaa, että lainoitusaste (loan-to-value ratio) on Suomessa verrattain uusi, mutta kansainvälisesti pitkään käytetty riskimittari.

– Viime vuosia lukuun ottamatta lainoitusasteeseen ei ole kiinnitetty huomiota, vaikka se on yksi tärkeimmistä riskimittareista. Ulkomaiset sijoittajat ovat tuoneet termin myös suomalaiseen talouskeskusteluun.

Asuntomarkkinat ovat
osa kunnan elinvoimaisuutta

Kuntaliiton rahoituksen erityisasiantuntija Jari Vaine muistuttaa, että asuntojen hinnanmuodostus on riippuvainen sekä yleisestä taloustilanteesta että alueellisista tekijöistä.

– Äkillisiä paikallisia, esimerkiksi yrityssaneerauksista johtuvia shokkeja ja vaikutuksia – toisin sanoen hintojen voimakkaan laskun todennäköisyyttä – on mahdoton ennakoida.

– Asuntomarkkinat ovat osa kunnan ja alueen elinvoimaisuutta, mutta asuntojen hintakehityksen ohella tulisi seurata, mitä muuta kunnassa, tai alueellisesti on tapahtumassa – eli miten hintataso mahdollisesti jatkossa voisi reagoida näihin muutoksiin.

– Tarvitaan tarkastelua, mihin asuinrakennustyyppeihin lainoitus on kohdistunut ja kuinka keskittynyttä lainoitus on, eli onko harvoilla suuria, vai monilla tasaisesti lainoja, Vaine sanoo.

Katso tiedot täältä:

Yli 20 000 asukkaan kuntien lainoitusasteet

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 5/2015 (ilm. 23.4.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*