Kuva: Laura Oja
Työministeri Timo Harakan mielestä on syytä selvittää kunnolla, miksi jopa 70 000 hoitoalalle koulutettua ei ole hoitoalan töissä. - Aika paljon kuuluu viestiä, että työn kuormittavuus on käynyt hoitoalalla monille raskaaksi ja hyvässä taloustilanteessa muita vaihtoehtoja on ollut tarjolla, ministeri sanoo.

Kun työministeri Timo Harakka, sd., tuli lomaltaan töihin, aamun ensimmäinen puhelu, johon hän vastasi, tuli lähihoitajalta.

– Lähihoitaja halusi kertoa, ettei häntä haluta ikänsä puolesta palkata mihinkään tehtävään. Hän oli 55-vuotias, 56-vuotias ministeri kertoo tyrmistyneenä.

– Tämä kuulostaa aivan uskomattomalta, kun me kaikki tiedämme alan työvoimapulan.

Harakka nujertaisi ikäsyrjinnän yksinkertaisella keinolla.

– Siltä osin, jos tämä yleisemmin on totta, tähän ongelmaan on aika nopea ratkaisu. Työntekijöitä valitsevien olisi ehdottomasti syytä jättää katsomatta hakijoiden syntymävuosi.

Rinteen hallituksen kunnianhimoisena tavoitteena on saada 60 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Kuntia kiinnostaa erityisesti se, mikä tulee olemaan kuntien rooli työllisyyspalveluissa.

– Ehdottomasti me luomme toimintamallin, jossa kunnilla on työllistämispalveluissa nykyistä merkittävämpi rooli ja työnjako valtion viranomaisten kanssa on sovittu, Harakka sanoo.

Hänen mukaansa tarkoituksena on luoda yksiselitteinen, selkeä ja monistettava kuntasopimusten malli, jolla jaettaisiin vastuita työllistämisestä ja hyödynnettäisiin yhteistä tietoa.

– Sitä varten pitää jatkaa niitä pilotteja, jotka on käynnistetty sekä uusia jo päättyneitä kokeiluja.

Kaikkialla Suomessa ei olisi pakko toteuttaa samanlaista mallia.

– Kun meillä on näitä metropolialueita ja vähän pienempiä seudullisia yhteistyöalueita, kaikissa ei tarvitse olla täsmälleen samanlainen malli.

Lue Harakan haastattelu kokonaan tuoreesta Kuntalehdestä 8/2019.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ongelma syntyy siitä, että jos iäkkäämpi työntekijä joutuukin sairaseläkkeelle ennen vanhuuseläkettä niin työantajanyritys joutuu maksamaan merkittävän osan eläkekuluista itse. Taloudelinen riski on niin iso että sitä ei haluta ottaa ja siksi vnahempia työntekijäit ei varsinkaan pk-sekotrilla uskalleta palkata. Tähän ei auta kuin sairaseläkejärjestelmän maksuvastuiden uudelleenjärjestely lakitasolla. Mikään muu puuhastelu ei auta tähän taloudelliseen riskiin mitään.

  2. Pitääkö myös työhistoria eli kokemus alalta salata, jotta hakijan ikä ei tulisi ilmi?

  3. Elekeläinen
    Voi ihme ,meillä kelpaa 75 itse tuurailin 71 ,luulen,että kelpaisin vieläkin ,mutta lasten lapset asetin tärkeämmäksi.

  4. Meinaatko harakka etteivät haastattelussa ikää huomaa?

  5. Eläkeikäiset kelpaavat kyllä lyhytkestoisiin keikkatöihin. Täytettyämme 68 vuotta tulemme työnantajalle jopa muita halvemmiksi työntekijöiksi, koska meistä ei tarvitse maksaa enää eläkemaksuja. Eläkkeen karttuminen loppuu 68 vuotta täytettyämme.
    Itse pääsin, ”vanhan”vaihtoehdon valittuani, eläkkeelle heti 60 vuotta täytettyäni, mutta olen tehnyt pitempiä ja lyhyempiä sijaisuuksia sekä päivän parin keikkoja tähän saakka.

  6. Mulla kans sama tilanne olen lähihoitaja ja omaan jalkahoitajan tutkinnon..pistäkää kaupungille jalka hoitajalle paikkoja ..monilla kauheet jalat..aliarvostettu hoito ala vaan en rupee yrittäjäksi ..startti raha täysin kehno..opiskelijanaki rahat keräsi opettaja..ahneutta..ite sai hoitaa hommat..on työkokemus alalle jo 1996..ja..ikä jo 55..ikärasismii..ja eläkkeelle ei laiteta…roikotetaa..rahan takii..tuskaa ahdistusta..hankkikaa ja hikoilkaa..enemmän mulle sossu r rahat..työ ilma piiritki työs o ku käärmeet sihisis..työ pomot ki tulleet pahoiksi..t laku balleriina

  7. Hyvä Timo Harakka, et ole turhaan paikallasi. Kyllä olisi aika jo lopettaa ikäsyrjintä, joka alkaa usein jo alle viisikymppisenä. Jos halutaan ihmisiä töihin,tällainen syrjintä on lopetettava. Viisi-ja kuusikymppiset ovat hyviä ja osaavia työntekijöitä, joita ei enää lapsiperheen huolet paina

  8. Jos ikää ei tarvitsisi laittaa hakemukseen, täytyy silti työhistoria näkyä cv:ssä. Ei kovin kauaa kestä rekrytoivan laskea hakijan ikää.. Tällaiset poppaskonstit eivät auta. Ylläkin mainittu työnantajan mahdollisesti maksettavaksi tuleva eläkemaksu on se yksi suurin syy, miksi iäkkäämpiä ei haluta palkata.

  9. Olen rakennusmies ja molemmissa polvissa nivelrikko lonkassa nivelrikko olkapäässä nivelrikko ja jänteen repeämä ja olen 58vuotias 40 vuotta työ historiaa jo takana työkyvyttömyys eläke hylätty varmassa ja kelassa perustelu että jotain voi vielä tehdä vaikka oikea käsi ei paljoa enää liiku käveleminen on hankalaa kantaminenkin on hankalaa olisin mielelläni jäänyt jo eläkeelle mutta suomen eläkelakiin on keksitty sellanen kohta että pitää olla kuollut ja sillä diaknoosilla saa eläkeen nyt työttömänä työttömänä työnhakinan te toimistoimistossa ja samassatilanteessa olevia siellä on paljon muotakin. Ei olisi näin paljoa työttömiä jos pääsis eläkeelle nämä työ kyvyttömät työttömät jotka on tätä yhteiskuntaa ruokkinu jo tarpeeksi.

  10. Voikun Suomessa ymmärrettäisi perusajatus, että ei täällä kaikki halua lorvia. Itsekin 52 v. 5 luettua tutkintoa, 30 vuotta työkokemusta, työhakualueena koko Suomi, Lappia myöden Helsingin seutu poislukien. Liian kallis minulle. Haen määrätietoisesti töitä mm. Viimeisen 1 kk aikan 30 hakemusta. Ei vastauksia. Sen olen huomannut, että ei enään rekrytointi firmoihin hakemuksia.
    Liikuntaa harrastan säännöllisesti, en tupakoi, enkä juo alkoholia.
    Töitä voisin tehdä, mutta kun ei kelpaa tai rekrytoivat henkilöt pelkäävät kun on niin laaja ja hurja osaaminen CVssä. Tiedä sitä sitten.
    Herra Harakka voisi jalkautua ja lähteä keskustelemaan työttömien kanssa.

  11. Kannattaa samalla kertaa kauhistuta myös muusta työsyrjinnästä. Et kelpaa, koska olet sisäinen hakija (kerran koodari = aina koodari). Et kelpaa, koska olet nainen tai mies mies. Et kelpaa, kun nimesi on Allan Lindeman, jne. Työelämän tasa-arvo on humpuukia.

  12. Nämä asiat hoidetaan lakimuutoksilla ja sanktioilla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*