kuva: Ville Miettinen
Puukerrostalo rakenteilla Helsingin Pukinmäessä.

Nordean Suomen pääekonomisti Aki Kangasharju ehdottaa rakentamisen verojen ja maksujen mylläämistä rakentamisen vauhdittamiseksi. Rakentaminen on Kangasharjun mukaan tuottavuudeltaan Suomen heikoin toimiala ja kannattavuudeltaan selvästi muuta yritystoimintaa heikompaa.

– Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien irrottamista kerrosneliöperusteesta – eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana.

Toimenpiteillä saataisiin lisää Kangasharjun mukaan tarjontaa sekä omistus- että vuokra-asuntomarkkinoille, mikä alentaisi asumisen kustannuksia. Kompensaatioksi kunnat saisivat valtionapuja ja voisivat nostaa maapohjan kiinteistöveroa.

Rakentamisen vauhdittuminen ja sitä seuraava asumisen halpeneminen lisäisi kaupungistumista ja muuttoliikettä työvoimapulasta kärsiville alueille.

– Tämä toisi talouskasvua ja verotuottoja sekä valtiolle että kunnille. Se vähentäisi myös erilaisten tukien maksamisesta aiheutuvia julkisia menoja, Kangasharju toteaa.

Kangasharju peräänkuuluttaa julkiselta sektorilta lisää aktiivisuutta.

– Kuntien on lisättävä kaavoitusta ja helpotettava tonttien saatavuutta. Valtion puolestaan pitää tukea kuntia välttämättömän infrastruktuurin kuten teiden ja päiväkotien rakentamisessa.

Kangasharju esittelee ajatuksiaan perjantaina julkaistussa Rakentaminen remonttiin -raportissaan.

Kuntaliiton Rainio: Kiinteistöverotusta siirretään rakennuksista maapohjaan

Kuntaliiton kuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio pitää Kangasharjun avauksia kiinnostavina, vaikka ei uskokaan, että Kangasharjun esittämät muutokset olisivat ratkaisuja rakennusalan tuottavuuden ongelmiin.

– Tuottavuusongelmat johtuvat joistakin ihan muista seikoista kuin esimerkiksi kiinteisöverosta, jonka merkitys on kuitenkin varsin vähäinen rakentamisen kokonaiskustannuksissa.

Rainion mukaan kiinteistöveroa ollaan parhaillaan uudistamassa, ja uudistusten on määrä tulla voimaan 2020.

– Siinä painoa siirretään maapohjaan pois rakennuksista, eli kehitystä toivottuun suuntaan on jo tapahtumassa.

Rainio huomauttaa, että Kangasharju ajattelee asiaa kasvukeskusten näkökulmasta.

– Kiinteistöverossa pitäisi kuitenkin olla samat säännöt koko maassa, ja siksi tällaisia muutoksia ei ole ihan helppo tehdä.

 

Aki Kangasharjun Rakentaminen remonttiin -raportti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*