Pihlajalinna ehdolla Pieksämäen kumppaniksi
Pieksämäki aikoo ulkoistaa sote-palvelunsa. (kuva: Jorma Ylönen)
Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen esittää Pihlajalinna Terveys Oy:n valintaa kumppaniksi yhteisyritykseen, jolle Pieksämäen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto ulkoistettaisiin.
Pieksämäen kaupunki sai ulkoistamisesta kolme tarjousta. Tarjouksensa jättivät Pihlajalinnan lisäksi Mediverkko Terveyspalvelut ja Suomen Terveystalo. Tarjousten vertailussa kärkeen sijoittuneen Pihlajalinnan tarjouksen takana on ryhmittymä, johon kuuluvat Pihlajalinna Terveys Oy, Dextra Oy, Jokilaakson Terveys Oy ja Mäntänvuoren Terveys Oy.
Tarjousvertailun maksimipisteiksi oli ilmoitettu 200 pistettä. Pihlajalinna sijoittui ensimmäiseksi 185,5 pisteellä, Terveystalo toiseksi 138,58 pisteellä ja Mediverkko Terveyspalvelut kolmanneksi 130,42 pisteellä.
Yhteisyrityksestä kaupungin omistusosuus olisi 49 prosenttia ja yksityisen yrityksen 51 prosenttia. Kaupunginhallitus käsittelee ulkoistusta 3. helmikuuta ja valtuusto 10. helmikuuta.
Lähes miljardin euron ulkoistus
Mikäli valtuusto hyväksyy ulkoistamisen, kaupunki perustaa yhteisyrityksen valitun kumppanin kanssa 10. maaliskuuta mennessä. Yhtiö aloittaisi toimintansa toukokuun alussa.
Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluja siirtyisi yhteisyritykselle noin 80 miljoonan euron arvosta. Kun sopimuskausi olisi kymmenen vuotta, sopimuksen arvo lähentelisi indeksikorotuksineen miljardia euroa. Yhteisyrityksen palkkalistalle siirtyisi noin 500 kaupungin työntekijää. Jos Pieksämäki päätyy ulkoistukseen, se olisi tähän mennessä suurin toteutettu perusturvan ulkoistus Suomessa. Pieksämäellä on asukkaita hieman yli 19 000.
Pieksämäki hakee ulkoistuksella apua talouden ongelmiinsa. Kaupungin perusturvan kustannukset ovat voimakkaasti erkaantuneet 60 suurimman kunnan keskiarvosta. Vuonna 2007 Pieksämäen perusturvan asukaslukuun suhteutetut menot ylittivät keskiarvon 19 prosentilla ja vuonna 2013 ylitys oli jo 28,5 prosenttia.
– Talouden tasapainotus edellyttää perusturvan menojen alentamista ja tämä on varmin keino siihen. Toinen tavoite on palvelujen ja työpaikkojen säilyttäminen Pieksämäellä, kaupunginjohtaja Tapio Turunen sanoo.
Turusen mukaan ulkoistussopimus ei olisi ristiriidassa eduskuntakäsittelyssä olevan sote-lainsäädännön kanssa.
– Ei sen enempää kuin muutkaan 40 sopimusta, jotka meillä on eri tahojen kanssa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta.
Pieksämäen kaupunginvaltuustossa kaikki ryhmät vasemmistoliittoa ja vihreiden yhden hengen ryhmää lukuunottamatta hajosivat, kun valtuusto äänesti viime kesäkuussa ulkoistamisvalmistelun jatkamisesta. Ulkoistamisen kannattajat voittivat lukemin 25–17, yksi valtuutettu äänesti tyhjää.