Valtiovarainministeriön sisäisiä budjettineuvotteluja käytiin valtiovarainminsiteri Riikka Purran johdolla. Kuva kevään kehysriihen tiedotustilaisuudesta. Kuva: Fanni Uusitalo / VNK

Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut ovat päättyneet. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi hallituskauden toisen budjettiehdotuksen pääkohdista tiedotustilaisuudessa torstaina.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämäarvio on 0,6 miljardia pienempi kuin vuodelle 2024 on budjetoitu mukaan lukien toinen lisätalousarvio. Vuoden 2025 budjettiehdotuksen loppusumma on 88,1 miljardia euroa.

Purran mukaan nyt ei neuvoteltu lisäsäästöistä, vaan korvaavista toimista niiden toimenpiteiden osalta, jotka on aiemmin linjattu ja jotka ovat osoittautuneet sellaiseksi, että ne eivät pääse tavoitteeseen.

-Emme ole 9 miljardin euron lisäksi tavoittelemassa lisäsäästöjä.

Purran mukaan nyt linjatut toimet perustuvat kesäkuun ennusteeseen. Uusi ennuste tulee hallituksen käyttöön budjettiriiheen ja julkaistaan syyskuussa.

Purran mukaan näkymässä on valopilkkuja, mutta henkseleitä ei kannata paukutella. Talouden kasvun odotetaan ensi vuonna kiihtyvän.

Työllisyys heikkenee vielä tämä vuonna mutta arvioiden mukaan kääntyy ensi vuonna kasvuun.

-Kokonaiskuva ei ole ruusuinen, mutta signaaleja parempaan löytyy.

Hallitus on jo aiemmin linjannut julkisen talouden vahvistamisesta 9 miljardin euron edestä.

Tavoite vakauttaa julkisen talouden velkasuhde vuoteen 2027 mennessä on voimassa.

Lisää valtionosuuksia kunnille

Aikomuksena on hallitusohjelman mukaisesti vahvistaa kuntataloutta ja parantaa kunnallisverotuksen efektiivisyyttä poistamalla ansiotulovähennys ja korottamalla vastaavasti työtulovähennystä. Osana julkisen talouden sopeuttamistoimia eläketulovähennystä kiristetään siten, että pienempien eläkkeiden verotus ei kiristy, ja kotitalousvähennystä supistetaan. 

VM:n tiedotteessa listattujen budjettiehdotuksen toimien mukaan valtio osoittaa kunnille valtionosuuksia ja muita valtionapuja yhteensä noin 5,6 miljardia euroa vuonna 2025. Kuntien peruspalvelujen valtionosuuteen ehdotetaan 3,3 miljardia euroa. VM:n mukaan valtionosuutta kasvattaa erityisesti se, että työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2025 alussa valtiolta kunnille ja kuntien rahoitusvastuu työttömyysturvasta kasvaa. Lisäksi vuoden 2025 alussa voimaan tuleva kotoutumislain kokonaisuudistus lisää kunnan vastuuta kotoutumisen edistämisessä. Näihin uudistuksiin liittyvät rahoituksen siirrot muilta hallinnonaloilta ovat yhteensä noin 870 miljoonaa euroa.

Kuntien valtionosuuteen kohdennetaan vuodesta 2025 alkaen 277 miljoonan euron pysyvä valtionosuuden lisäys, jolla lievennetään sote-uudistuksen yhteydessä syntyneitä valtionosuusvaikutuksia. Valtionosuuden mitoituksessa on huomioitu niin panostukset kuin vähennykset kuntien tehtäviin ja velvoitteisiin. Nämä muutokset mukaan luettuna säästö kuntien normien keventämisestä vähentävät nettomääräisesti valtionosuutta 24 miljoonaa euroa.  

Peruspalvelujen valtionosuuden indeksikorotus on noin 50 miljoonaa euroa, kun huomioidaan, että hallitusohjelman mukaisesti peruspalvelujen valtionosuuden indeksikorotukseen tehdään yhtä prosenttiyksikköä vastaava vähennys.

Uutena säästötoimena VM:n budjettiehdotuksessa on valtion kunnille kotoutumisen edistämisestä maksamien laskennallisten korvausten laskeminen 58 miljoonalla eurolla, jotta toimeentulotuen kotoutumiskorvauksiinkohdennettu säästö toteutuu täysimääräisesti.

Kuva VM:n tiedotustilaisuuden verkkoläheyksestä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julkaistiin perjantaina 9. elokuuta.

Hallituksen budjettiriihi järjestetään 3.-4. syyskuuta.

Tiedotustilaisuuden lopuksi Purra muistutti julkisen talouden realismista.

– En ole saanut työhuoneeseeni vielä positiivisesti yllättäviä lukuja, mutta sekin päivä vielä koittaa.

Vastauksissaan toimittajille Purra totesi, että sairaalaverkkopäätökset ovat vielä edessä. Purra toisti keskiviikkoisen viestinsä, että säästöjä tavoitellessa ei tehdä päätöksiä, jotka lisäävät kustannuksia. Purra ei myöskään eritellyt toimenpiteitä, joita kehysriihen päätöksistä mahdollisesti poistettavien tilalle olisi tulossa.

VM:n tiedote budjettiehdotuksesta

Juttua muokattu perjantaina 9.8. klo 11.45: Lisätty linkki VM:n julkaisemaan budjettiehdotukseen.

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*