Puoluepaneeliin osallistuivat Sofia Virta, vihr., Lulu Ranne, ps., Riikka Pirkkalainen, kesk., Henrik Wickström, rkp., Matias Mäkynen, sd., Pia Lohikoski, vas. ja Anna-Kaisa Ikonen, kok. (Kuva: Marko Pekkanen)

Kunnille työrauha ja vapautta, valtionosuusjärjestelmä uusiksi, ei enempää velvoitteita, ja henkilöstömitoituksiakaan ei pitäisi asettaa.

Poliitikkojen paneelissa Rafossa kuultiin paljon näkemyksiä, joita kunnissa halutaankin kuulla.

Tehtävien vähentämiseen julkisen talouden sopeutuspaineessa eivät poliitikot ottaneet suoraan kantaa, mutta tehtävistä selviämiseen löytyi useita keinoja.

Keskustelua alustanut valtiovarainministeriön (VM) budjettipäällikkö Mika Niemelä muistutti VM:n laskelmasta, jonka mukaan julkisen talouden sopeutustarve olisi seuraavalla hallituskaudella 6 miljardia euroa ja sitä seuraavalla 3 miljardia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski piti VM:n esittämän sopeuttamisen mittakaavaa liian suurena ja liian nopeana.

Lohikosken mukaan mahdollinen sopeutustavoite voisi olla 4 miljardia euroa.

-Veroilla, järkeistämisellä ja työllisyyden parantamisella. Ei leikkauspolitiikalla, Lohikoski esitti keinoiksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne totesi, että valtiolta ei ole tulossa lisää rahaa, vaan kuntien tulee tulla toimeen sillä mitä nyt on ja hoitaa hommansa tehokkaammin.

-Kuntien on osallistuttava [sopeuttamiseen]. Ei suorilla leikkauksilla vaan välttämällä menojen kasvu. Te kaikki tiedätte että kunnissa voi tehdä asiat paremmin, Ranne muistutti rafoyleisöä.

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström halusi nostaa esiin kuntien merkittävän roolin kasvun synnyttämisessä.

– Meitä RKP:ssä häiritsee todella paljon se, että kun puolueet ovat linjanneet omia taloustavoitteitaan, on unohdettu kunnat aika aktiivisesti ulkopuolelle. Me toivomme, että kun mietitään toivottavasti kahden hallituskauden yhteistä sopeuttamisohjelmaa, niin kun puhutaan kasvusta, kunnat otetaan mukaan.

Niin ikään kuntien mukaanottamista kannattanut keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoi, että menokurilla on oma osuutensa ja tuottavuuskehityksellä samoin, mutta valtiovarainministeriön lukuja täytyy uskoa.

– Keskusta on sitoutunut siihen että sopeutuksia tehdään, ja se tulee tarkoittamaan myös leikkauksia.

Sopeuttavatko kunnatkin?

Sopeuttamisen kohdistaminen myös kuntiin sai ”vihreää” perussuomalaisilta, kokoomukselta ja RKP:ltä.

Henrik Wickström muistutti, että nykyisellään kuntien säätely valtion taholta on todella tiukkaa.

-Itse toivoisin, että kun uusi eduskunta lähtee työskentelemään, saataisiin aikaiseksi erilaisia kuntakokeiluja, joissa luotetaan kuntiin, kuntien päättäjiin ja virkakoneistoon. Sieltä tulee myöskin hyviä toimintatapoja, jotka on myöskin ketterämpiä.

Vihreiden kansanedustajan Sofia Virran mukaan valtion puolelta voidaan asettaa tavoitteet kuntien toiminnalle mutta se miten kunnat pyrkivät tavoitteisiin ”ei ole valtion asia”.

Hän otti esimerkiksi henkilöstömitoitukset.

– Niillä on varmasti hyvä tarkoitus. Mutta nämä keinot eivät tule tulevaisuudessa riittämään. Ei voida joka paikkaan laittaa mitoituksia ja kertoa että kunnan pitää hoitaa tämä näin ja näin ja näin. Ei niistä kykene suoriutumaan. Jos ei ole tekijöitä, ei se mitoitus auta mitään, Sofia Virta sanoi.

Normiohjaus hirvittää

Myös Tampereen pormestari ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen kuvaili kuntien ohjausta valtion taholta ”hirvittävän normatiiviseksi”. Hän oli Virran kanssa samoilla linjoilla: valtion ei tulisi säädellä tekemisen tapaa, jolla kunnat pyrkivät tavoitteisiin.

-Valtion ohjausta on vähennettävä. Annetaan kunnille tilaa tehdä. Jopa vapaakuntakokeilua voisi ajatella joissain asioissa.

Vain SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen oli sitä mieltä, että normiohjausta voisi myös kiristää. Hän otti esimerkiksi perusopetuksen ”tietyn vähimmäislaadun turvaamiseksi”.

-Kunnilla on alueita joilla normiohjausta voisi olla enemmän ja on alueita, joilla sitä voisi olla vähemmän.

Tehtäviin Mäkynen ei puuttuisi.

-SDP:n kanta on, että kunnille on annettava työrauha. Ei mitään suuria muutoksia kuntien tehtäviin.

Tehtäväkenttä on periaatteellinen kysymys keskustassa, Riikka Pirkkalainen sanoi.

-Puolustamme kunnallista itsehallintoa, joka tarkoittaa että kunnille pitäisi pystyä antamaan joustavuutta. On hyvä katsoa tulevaisuuden tehtäviä.

-Olisi järjetöntä kiristää normitusta, Pirkkalainen sanoi.

Vasemmistoliiton Lohikoskea lukuun ottamatta veronkorotukset eivät saaneet kannatusta paneelissa. Sen sijaan panelistit kannattiva uudistusta yhteisöveron jakautumiseen kunnille ja verotuksen efektiivisyyden tarkastelua. Samoin kiinteistöverouudistus tulisi saada aikaan ensi hallituskaudella, panelistit tuumivat.

Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen katsottiin välttämättömäksi.

-Nykyinen järjestelmä ei tunnnista kasvun dynamiikkaa, Anna-Kaisa Ikonen muistutti.

Vaalilupaukset

-Kun te ajattelette äänestäjää, miksi juuri teidän puolueenne olisi tulevissa vaaleissa kuntatalouden kannalta oikea valinta, paneelin juontaja Jussi-Pekka Rantanen kysyi keskustelun lopuksi.

-Vihreät ei leikkaa koulutuksesta, se on aivan varma asia, eikä varhaiskasvatuksesta, jolloin ei tarvi pelätä sitä, että olisimme leikkaamassa valtionosuuksista, Sofia Virta sanoi ja muistutti että valtion taloudessa vihreät on realisti.

-Tärkein on rahoitusjärjestelmä. On katsottava kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus yhdessä, että siellä toimii sama logiikka, Henrik Wikström sanoi ja lupasi myös parempaa kumppanuutta valtion ja kuntien välille.

-Vasemmistoliitto haluaa laittaa ihmisten ja ympäristön asiat kunnissa kärkeen. Se tarkoittaa, että teemme hyvää kaavoituspolitiikkaa ja asuntopolitiikkaa ja näin luomme kasvun elementtejä. Ja pidetään huolta koulutuksesta, Pia Lohikoski sanoi ja nosti esiin myös kulttuurin turvaamisen tärkeyden.

-Keskusta on kuntapuolue. Meillä on ymmärrystä koko laajasta kuntakentästä ja kuntataloudesta. Johdamme pieniä kuntia ja johdamme suuria kaupunkeja. Puolustamme kunnallista itsehallintoa, Riikka Pirkkalainen sanoi.

-Tasapainoinen kuntatalous, jokaisen kuntalaisen ja jokaisen yrityksen paras tuki ja turva. Perussuomalaiset haluaa edistää vastuullista taloudenpitoa, keskittyä ydinasioihin. Keskitytään todellisuuteen, lopetetaan haaveilu ja harhailu kaikissa talousasioissa, Lulu Ranne sanoi.

-SDP:n talouspolitiikan ytimessä on, että nyt on satsattava kasvuun ja uskallettava investoida tulevaisuuteen. Siinä kunnilla on erittäin keskeinen rooli. Haluamme huolehtia kuntien rahoituksesta ja erityisesti toimia kuntien kanssa siinä, että Suomeen saadaan investointeja ja tutkimus- ja tuotekehitysosaajia.

-Nyt on kuntien ja kaupunkien aika. Kunnat ei ole mikään jakojäännös sote-uudistuksen jälkeen, vaan me olemme niitä, jotka vievät Suomea eteenpäin. Ihmisten koti on edelleen kunnissa. Haluamme pitää huolta, että kunnat selviävät tehtävistään. Tätä varten olemme halukkaita uudistamaan rahoitusta ja antamaan kunnille vapauksia, Anna-Kaisa Ikonen sanoi.

Katso valtiovarainministeriön budjettipäällikön Mika Niemelän haastattelu:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*