Ristijärvellä ei yhtään alle 25-vuotiasta työtöntä - työvoimapula uhkaa Kainuuta
Kuva: Ristijärven kunta
Ikärakenteen muutos ja muuttoliike näkyvät myös työttömyystilastoissa. Ristijärvellä ei ole yhtään alle 25-vuotiasta työtöntä.
Ristijärvellä ei ole yhtään alle 25-vuotiasta työtöntä, selviää uudesta työllisyyskatsauksesta. Se kertoo sekä Kainuun parantuneesta työllisyystilanteesta että valtakunnallisesta väestön ikärakenteen muutoksesta. 18-24-vuotiaita oli Ristijärvellä viime vuoden lopussa vain 49 Tilastoskeskuksen mukaan.
Hyvä kysymys, vastaa Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijola kysymykseen, onko nolla nuorta työtöntä Ristijärvellä hyvä vain huono asia.
– Toisaalta kertoo siitä että ei ole nuoria. Toisaalta aina hyvä, että ei ole nuorisotyöttömyyttä.
Ristijärven tilanteeseen vaikuttaa muuttoliike. Ristijärvi on noin 1 300 asukkaan kunta keskellä Kainuuta.
– Meillä ei kunnassa ole toisen asteen opiskelumahdollisuuksia, joten nuoret lähtevät opiskelemaan muualle. He työllistyvät hyvin eivätkä palaa kotiin työttömiksi, sanoo Ristijärven kunnanjohtaja Petteri Seppänen.
Myönteinen työllisyyskehitys on TEMin mukaan jatkunut Kainuussa jo yli kolme vuotta. Kehyskuntien työttömyys laskee nyt nopeammin kuin Kajaanin. Kainuuta on pidetty yhtenä maan taloudellisesti synkimmistä alueista.
– Nuoret valuvat opiskelujen ja tyttö- ja poikakavereiden perässä kasvukeskuksiin ja työttömyys keskittyy Kajaaniin, Tiina Veijola sanoo.
”Paremmat mahdollisuudet kuin koskaan”
Asetelmassa on myös hyvät puolensa.
– Tällä hetkellä Kajaanissa mahdollisuuksia, ja työmarkkinat vetää. Tietynlaista täsmäkoulutusta tarvitaan, että saadaan natsaamaan ne työntekijät.
Veijola on havainnut viime aikoina keskustelua herättäneen hyvän työllisyystilanteen ennen työttömyyden riivaamassa maakunnassa.
– Mahdollisuudet ovat lisääntyneet selkeästi. On todella paljon työpaikkoja auki kaikilla sektoreilla ja kaikilla koulutusaloilla, ja erityisesti on paljon työpaikkoja avautumassa toisen asteen tutkinnon suorittaneille.
– Nyt on varmaan parhaat mahdollisuudet kuin koskaan, Veijola arvioi.
Tämä näkyy esimerkiksi lähihoitajien ja sairaanhoitajien tilanteessa, heitä ei juuri työttömänä ole.
– Sairaanhoitajat työllistyvät välittömästi. Meillä ei ole käytännöllisesti katsoen reserviä yhtään.
– Tilanne on kääntynyt. Ei ole kauan siitä, kun olimme korkeimman työttömyyden maakunta. Nyt meillä on ihan valtava työvoimapula. Näin se maailma kääntyy.
Koulutukseen tehoa
Pitkäaikaistyöttömyyden nopea lasku ja työvoiman saannin vaikeudet on todettu jo aiemmin. Nyt on nuorisotyöttömyyden puolella astuttu yksi askel eteenpäin, TEMin työllisyyskatsauksessa todetaan, ja viitataan esimerkkinä Ristijärven tilanteeseen.
Viime päivinä valtakunnan tasollakin puheena ollut ikärakenteen muutos näkyy eritoten Kainuussa. TE-toimiston asiakkaista lähes puolet on yli 50-vuotiaita. Rakenteellisen työttömyyden osuudeksi kokonaistyöttömyydestä ilmoitetaan noin kaksi kolmannesta.
Vanhempien ikäryhmien siirtyessä eläkkeelle nouseekin pohdittavaksi, mistä löytyvät työntekijät heiltä vapautuviin ja uusiin työpaikkoihin. Jo tällä hetkellä TE-toimiston työnhakijoista on työssä olevia lähes yhtä paljon kuin työttömiä.
Alueen pitää olla houkutteleva ja lisäksi pitää olla nopea ja toimiva täydennys- ja muutoskoulutus. Näillä keinoilla Kainuu voi ratkaista maakuntaan iskeneen työvoimapulan, Tiina Veijola arvioi.
– Se vaatii koko alueen yhteistyötä, niin julkisten toimijoiden, kuntien kuin yritystenkin.
– Siihen etsimme koko ajan ratkaisuja, että voidaan kouluttaa henkiöstöä yritysten tarpeisiin nopeammin kuin tällä hetkellä, Tiina Veijola sanoo.
Koulutuksessa on viritelmiä Kainuun ammattiopiston ja Kainuun ammattikorkeakoulun kanssa.
– Toivottavasti löytyy ratkaisu. Sen pitäisi olla huomattavasti nopeampaa, Veijola sanoo koulutuksesta.
Kainuun TE-toimistossa oli kuukauden lopussa työttömiä työnhakijoita 3 242 ja työttömyysaste oli 9,9 prosenttia. Koko maassa oli kuukauden lopussa työttömiä 230 039 eli 42 353 vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maan työttömyysaste oli 8,7 prosenttia. Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.
TEKSTI: EERO KARISTO, VILLE MIETTINEN
Juttua muokattu klo 13.05: Lisätty kunnanjohtaja Seppäsen kommentti.