Kuva: Ville Miettinen

Vuonna 2021 on tarkoitus piirtää suuntaviivoja sille, millainen on kunta tulevaisuudessa, kun uusi selvitys kuntien rahoituspohjan ja tehtävien tasapainottamisesta ja kuntien roolin ja itsehallinnon kehittämisestä käynnistyy.

Selvityksestä ministeriöiden webinaarissa puhunut kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., sanoi, että selvityksessä katsotaan tehtävien rahoitusta, ohjausta, rakennetta, kuntien välistä yhteistyötä.

– Oma tuntuma on, että on monta vuotta eletty niin, että on tehty vain pientä viilausta jonnekin päin. Nyt pitää katsoa, miltä halutaan että 2030-luvulla näyttävät meidän kunnat. Mikä on niitten rooli?

– Sanon suoraan: onko ne valtion postikonttoreita vai onko ne aidosti itsehallinnollisia?

Paatero muistutti, että nykyhallituksen aikana on päätetty, että kaikille kunnille ei löydy samaa muottia. On metropolityöryhmä, kaupunkistrategia, seutukaupunkiohjelma ja harvaan asutun maaseudun ohjelma.

– On yritetty katsoa eri kuntamuotojen osalta, miten alueiden elinvoimaisuutta voitaisiin parantaa.

Käytännössä selvitystyössä nostetaan keskustelua, haastetaan kansalaiskeskusteluun ja puhutaan alueiden ja erikokoisten kuntien kanssa.

– Tarkoitus on, että saadaan poliittisia linjauksia jo tämän hallituksen aikana mahdollisesti toteutettavaksi, Paatero sanoi.

Selvitystä tehdään ministeriöiden, Kuntaliiton, kuntien ja yliopistojen yhteistyönä.

Tulevaisuuden kuntapolitiikan toimenpidevaihtoehtoja valmistelevan työryhmän ja sen alaisten valmistelujaostojen toimikausi kestää vuoden 2021 loppuun. Työ alkaa tällä viikolla.

Kuntapolitiikan kokonaisuuden toimenpidevaihtoehtoja valmistelevaa työryhmää johtaa ylijohtaja Jani Pitkäniemi valtiovarainministeriöstä (VM). Kuntaliitosta mukana on strategia- ja kehitysjohtaja Markus Pauni ja kuntakenttää edustavat myös Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sekä Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto.

Kuntien rahoituksen ja tehtävien tasapainoa valmisteleva jaostoa johtaa finanssineuvos Tanja Rantanen VM:sä. Jaostossa kuntakenttää edustavat pääekonomisti Minna Punakallio ja talousasioiden johtaja Ilari Soosalu Kuntaliitosta sekä Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Kuntien roolia, itsehallintoa, rakenteita ja toimintatapoja käsittelevää jaostoa johtaa hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen VM:stä. Kuntakenttää edustavat lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki ja kuntakehitys- ja tutkimusjohtaja Sini Sallinen Kuntaliitosta sekä Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

(Katso työryhmien kaikki jäsenet täältä.)

Syksyllä 2019 VM käynnisti selvityksen kuntien tilannekuvasta. Tuolloin haluttiin hallitusohjelman mukainen kokonaisvaltainen tuoreimpiin tietoihin pohjautuva arviointi kuntien tilanteesta. Raportti selvityksestä julkistettiin helmikuussa.

Tuolloin Paateron mukaan todettiin, että tarvitaan pidemmän ajan näkymä siitä, minkälaisia tulevaisuuden kunnat ovat ja millainen on niiden rahoituspohja suhteessa tehtäviin. Tätä aletaan siis nyt selvittää.

– Tavoite on edelleen pitää kiinni ajatuksesta, että kunnat ovat aidosti palvelujen tuottajia sivistys-, hyvinvointi- ja teknisten palvelujen osalta, ministeri sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*