Maakunnan yleiskatteellisen rahapotin käyttöä ei voi ohjata kukaan tai mikään muu kuin maakunta itse. - Vapaus tuo myös suuren vastuun, Sanna Lehtonen muistuttaa. (Kuva: Pixbay)

Maakuntauudistuksen lähestyessä kuntien edunvalvonnallisista asioista yksi tärkeimmistä on kuntataloustilaston saaminen ajantasaiseksi, sanoo kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen Kuntaliiton talousyksiköstä.  Siirtolaskelmalla määritetään summa, joka kunnan tuloista siirretään maakunnille siirtyvien tehtävien rahoitukseen. Käytännössä kunnassa pitää seurata aiempaakin tarkemmin eri toimintoihin käytettävien rahamäärien luokittelua oikein.

– Jos tilasto ei ole kohdillaan, rahoitukseen voi tulla vinouma, ja kunnilta siirtyy liikaa rahoja maakunnalle kustannuksiin verrattuna tai niitä siirtyy liian vähän. Tällöin maakunnan rahoitus voi lähteä alemmalta tasolta kuin mikä on todellisuudessa toiminnan volyymi, Lehtonen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

– Koko uudistuksen onnistumisen kannalta yksi keskeisimmistä kysymyksistä on, että siirtolaskelma pystytään tekemään kunnolla.

Valtaosa maakuntien rahoituksesta on yleiskatteista. Taustalla on kertoimia ja kriteerejä, mutta ne eivät ohjaa rahan käyttöä. Rahat tulee yhteiseen noin 18 miljardiin euroon kasvavaan pottiin, josta jaetaan tietyillä kriteereillä siivu maakunnalle, joka puolestaan käyttää saamansa osuuden harkintansa mukaan.

Puheenvuorossaan Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa Lehtonen sanoi seuraavansa suurella mielenkiinnolla maakuntauudistuksen simuloinnissa sitä, miten yleiskatteista rahoitusta käytetään. Teoriassa on mahdollista, että esimerkiksi sote vie niin paljon rahaa maakunnan kirstusta, että työllisyyden hoitoon tai muihin tehtäviin jää vähemmän rahaa kuin tehtävässä onnistumisen kannalta olisi tarpeen.

– Maakunta saa täysin vapaasti käyttää tai olla käyttämättä yleiskatteista rahoitusta näihin tehtäviin, Lehtonen sanoi puheenvuorossaan.

Sanna Lehtosen haastattelu Kunta.tv:ssä

Videon voit katso myös tästä >

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*