Seutukaupunkien voittajatiimin jäsenet saivat palkinnoksi mm. propellihatut. Kuvassa Jarkko Heinonen Uudestakaupungista, Riikka Peippo Huittisista ja Terho Savolainen Iisalmesta. (Kuva: Ville Palmu)

Sosiaaliturvan ja työllisyydenhoidon yhdistäminen samaan palveluun? Kunnalta vapaudut kannustinloukusta -kortti työttömälle, joka ei uskalla ottaa töitä vastaan pelätessään menettävänsä sosiaalietuudet?

Kaikki oli mahdollista Kuntaliiton järjestämässä Vapaa kunta -hackathonissa, jossa viisi erilaisia kuntia edustaavaa joukkuetta kisasi Kuntamarkkinoilla. Ideana oli kehittää normeista vapaana jokin kuntalaisten hyvinvointia ja kunnan elinvoimaa hyödyttävä ratkaisu,.

Voiton vei lopulta seutukaupunkien joukkue, jossa sosiaaliturvan hoitaminen ja työllistämisen hoitaminen yhdistettäisiin samalle luukulle.

Joukkueeseen kuuluivat Huittisten elinvoimajohtaja Riikka Peippo, Iisalmen elinkeinojohtaja Terho Savolainen ja Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen.

Terho Savolainen totesi pitchauksessa, että Sotku-malli vastaa rikki olevan työllisyydenhoidon haasteeseen.

– Se voi tuoda yrittäjille elinvoimaa ja työttömille hyvinvointia, Savolainen sanoi palkintojenjaon jälkeen.

– Suurin ongema on yleensä se, etä pelätään ottaa työtä vastaan, kun pelätään että muut työt häviää. Tällä pystyttäisiin rohkaisemaan siihen, ja ehkä nähtäisiin että töissä kannattaa mieluummin olla kuin kotona ja sitä kautta tällainen väliaikainen tuki voisi pikkuhiljaa poistua ja henkilö päästä takaisin yhteiskuntaan.

Jarkko Heinosen mukaan ongelma on tietty epävarmuus, joka johtuu siitä, että päätöksiä mm. tuista on tekemässä useita organisaatioita.

Tiimin ideoimassa mallissa Heinosen mukaan olennaista oli toimiminen asiakasrajapinnassa niin, että toimijat tuntevat asiakkaana olevan ihmisen ja hänen tilanteensa.

-Kannustinloukon aiheuttamat haasteet näkyvät kunnan arjessa työllisyysneuvojilla, jotka ovat asiakasrjapinnassa. Sieltä nämä haasteet on kuultu. Yhdessä tiivistettiin se tällaiseksi ideaksi. Tässä tulee tehokas, nopea toiminta. Halutaan ketteriä ratkaisuja, Riikka Peippo sanoi.

Laeista ja normeista vapaa suunnittelu mahdollisti ideoinnin, jossa näytetään, mihin kunnat ihannetilanteessa pystyisivät.

-Toivomme, että voisimme vapautua kahleista jollakin tavalla, jotta voitaisiin kokeilla tällaisiakin juttuja, Terho Savolainen sanoi.

Hackathonion tuomariston puheenjohtaja, Kuntaliiton strategiajohtaja Markus Pauni kertoi, että hackathonin kaikki ideat tullaan esittelemään valtiovarainministeriölle.

Seutukaupunkien tiimin ohella kilpailussa nähtiin pitchaukset suurilta kaupungeilta, kehyskunnilta, pieniltä kunnilta ja ruotsinkielisiltä kunnilta.

Riikka Peippo pitää hackathonia kiinnostavana tapana kehittää kunnan toimintaa.

-Pääse jatkamaan jotakin, mitä toinen kunta on kokeillut. Se yhteistyön tulos on siinä paras.

Kehyskuntien pitchauksessa näyteltiin kunnan uudenlaisen verkkokaupan idea. Kuvassa Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen, Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö ja Auran kunnanjohtaja Terhi Källi. (Kuva: Ville Palmu)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*