Sysmät kelpaavat kymmenissä sysmäläisissä yrityksissä ja niillä voi maksaa myös kaupungin vuokrataloyhtiölle. Kuvassa Sysmän Matkahuolto. (Kuva: Ville Miettinen)

Sysmä on ensimmäisenä suomalaisena kuntana laskenut liikkeelle digitaalisen paikallisvaluutan, sysmän. Sysmillä voi maksaa sysmä-järjestelmään liittyneissä kunnan yrityksissä, yhdistyksissä ja muissa palveluissa.

Sysmiä ladataan digisovelluksella puhelimeen, tai jos ei halua käyttää digimuotoista sysmää, paikallisvaluutta taipuu myös QR-koodilla varustetuksi paperitulosteeksi.

Yhtenä paikallisvaluutan porkkanana on mahdollisuus ”vaihtovoittoon” sysmiä omalle tilille ladattaessa. Kun sysmän kurssi lähtökohtaisesti on 1,00 euroa, vähintään 100 sysmää ladattaessa kurssi on 1,05 euroa.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen mukaan ideana on piristää Sysmän elinvoimaa pitämällä mahdollisimman paljon ostovoimaa Sysmän alueella.

Sysmän kunta tukee 15 000 euron ”helikopterirahalla” kunnan oman valuutan jalkauttamista kuntalaisten käyttöön. Ensi viikolla sysmän käytössä aiotaan pistää iso vaihde silmään, ja jokaiselle kuntalaiselle jaetaan 5 sysmää QR-tulosteena kunnanvirastosta. Sysmiä saavat käyttöönsä kaikki vauvasta vaariin, mutta kuntalaisuus on kyettävä todistamaan.

Yrittäjien into ratkaisee

Sysmän paikallisvaluuttahanketta vetävä konsultti Juri Nieminen kertoo, että mukaan järjestelmään on lähtenyt kolmisenkymmentä yritystä. Yrittäjien innostus on oleellista hankkeen jatkomahdollisuuksille.

Hanke kestää vuoden loppuun asti, ja lokakuussa katsotaan, onko jatkoa luvassa.

– Jatkoa ei päätä kunta vaan yrittäjien into, Nieminen tiivistää.

Intoon puolestaan vaikuttanee, kuinka hyvin sysmät alkavat kiertää. Se edellyttää, että niin kunta, yrittäjät kuin kuntalaiset omaksuvat sysmän käytön.

Sysmän käyttö halutaan jalkauttaa kesän kynnyksellä, sillä kesään kohdistuu suuria odotuksia. Sysmän kunnassa on enemmän vapaa-ajan asuntoja kuin vakituisten kuntalaisten asuntoja, ja kesäsesonki on kunnan palveluille tärkeä. Siitä odotetaan tärkeää myös paikallisvaluutta sysmälle.

– Jos jokainen Sysmän vapaa-ajan asukas käyttäisi vuosittain 100 sysmää enemmän paikallisiin palveluihin, tarkoittaisi se noin 1 000 000 [sysmän/euron] lisäystä liikevaihdossa, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi 20 uutta työpaikkaa, visioidaan paikallisvaluutan verkkosivuilla.

Paikallisvaluutta sysmän logo.

Kunnanjohtajalle palkka sysmissä?

Kitkiöjoki arvioi, että jo nyt Sysmä on onnistunut tavoitteessaan kiinnittää huomiota sysmän avulla paikallistalouteen.

Tarkoitus on, että myös kunta voisi ottaa maksuja vastaan sysminä, esimerkiksi kirjaston sakkomaksuja tai uimahallimaksuja.

Tärkeää on että kunta itse voisi laskea rahaa liikkeelle eikä se tapahdun yksinomaan kuntalaisten kautta.

– Maksamme myös harkinnanvaraisia avustuksia sysminä. Samoin kunta voi maksaa sysminä suorituksia paikallisille yrittäjille.

Britanniassa elinvoimaa tukeva paikallisvaluutta on käytössä useassa kaupungissa. Bristolissa Bristolin puntaa voi käyttää niin sähköisenä kun fyysinen valuuttana.

– Paikallinen pormestari ottaa palkan Bristolin punnissa, Nieminen kertoo.

Tämä on mahdollista, koska paikallisrahan käyttö on levinnyt niin laajalle paikallisissa yrityksissä. Bristolin volyymi on toista kuin Sysmän, eikä Kitkiöjoki ainakaan vielä aio vaihtaa palkkaansa sysminä maksettavaksi.

Intoa kunnanjohtajalta kyllä löytyy.

– Kokeiluhankkeessa ei aleta muuttaa maksujärjestelmiä, mutta on sovittu että arvioin minkä verran voisin käyttää päivittäisiin ostoksiini sysmiä, ja sen verran vaihdan [sysmiä]. Olen jo perustanut oman sysmä-tilin, Kitkiöjoki sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*