Kuva: Ville Miettinen

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) selvittää, voisiko työvoimapalveluita resursseineen siirtää vaikeimmin työllistyvien osalta kuntien vastuulle. Selvitys mahdollisista toimenpiteistä työvoimapalvelujen järjestämisvastuun siirtämiseksi valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Siirto on yksi työministeri Jari Lindströmin, ps., esittelemistä keinoista käydä rumenevien työttömyyslukujen kimppuun.

– Tarkoituksena on edetä kokeilujen kautta, mikäli siirto todetaan tarkoituksenmukaiseksi, Lindström sanoi ministeriön ja Kuntaliiton yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

TEM tiedotti tänään, että työttömiä oli heinäkuussa 31 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 381 600. Pitkäaikaistyöttömien määrä oli kasvanut 20 500:lla ja on 113 100. Toisaalta vuoden aikana avointen työpaikkojen määrä oli lisääntynyt.

Lindström kertoi myös, että TE-toimistojen toimintaa digitalisoidaan. Luvassa on muun muassa sekä julkista että yksityistä työnvälitystä kattava hakukone.

Kolmas keino ministerin valikoimassa on yksityisten työvoimapalveluiden vahvempi hyödyntäminen lisäämällä sopimusperusteista ja ostopalveluyhteistyötä yksityisten rekrytointiyritysten, ammatti- ja toimialaliittojen sekä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Kietäväinen: Tarvitaan kokeilulaki

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää erityisen huolestuttavana pitkäaikaistyöttömien määrää, koska pitkittyvä työttömyys aiheuttaa kunnille merkittävän taloudellisen taakan.

Kietäväinen muistutti Työllisyyden kuntakokeilun erittäin myönteisistä tuloksista ja vaati uudistushenkeä työllistämispalveluiden järjestämiseen.

– Kunnat tarvitsevat lisää toimivaltaa ja voimavaroja lisääntyneiden työllisyystehtäviensä hoitamiseen. Kuntakokeilun jatko tarvitaan mahdollisimman pian. Tavoitteena tulee olla, että joillakin kokeilualueilla kaikki TE-hallinnon työllisyyden hoidon tehtävät siirretään kunnan vastuulle, varatoimitusjohtaja vaati.

– Julkiset varat kannattaa nyt suunnata uudistamiseen, jotta rakennetyöttömyyttä päästään purkamaan, Kietäväinen esitti.

– Työllisyyden kuntakokeilussa luotiin hyviä toimintamalleja; niitä tulee nyt syventää. Työllisyyden kuntapilottiin tulee syksyn kuluessa valita tiivis joukko kuntia ja työssäkäyntialueita. Tämän tueksi tarvitaan kokeilulaki, jonka avulla kunnat voivat sekä palvelujen sisällön että järjestämisen osalta toteuttaa omalla alueellaan parhaaksi katsomiaan järjestelyjä, hän jatkoi.

– Lisäbudjetissa on syytä huolehtia palkkatuen sekä muiden valtion vastuulla olevien aktivointitoimien riittävyydestä loppuvuodelle, Kietäväinen muistutti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Timolle. Tarvitaan lisää rahaa työvoimahallinnolle palkkatukiin ja sassiin!
    Kuntien Kela-SAKKOMAKSUT ovat mahdottomia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*