Keva tiedottaa teettämänsä tutkimuksen pohjalta, että eläkeläisten kiinnostus työskentelyä kohtaan on viime vuoden tapaan korkealla. (Kuva: Pixabay)

Kevan teettämän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta eläkeläisestä pitää eläkeläisille suunnattuja työnvälityspalveluja hyödyllisinä.

Vastaajista jopa joka kolmas kertoi olevansa myös valmis rekisteröitymään työnhakijaksi työnvälityspalveluun.

Alueellisesti eläkeläisiä kiinnostaa työnhakijaksi rekisteröityminen eniten Pohjois-Karjalassa (40 prosenttia) ja Lapissa (38 prosenttia). Asia käy ilmi Kevan Pohjoisranta BCW:llä teettämästä tutkimuksesta.

Keva tiedottaa myös, että aiempaa useampi eläkeläinen kertoo työskentelevänsä eläkkeen ohella. Lähes joka viides tutkimukseen osallistunut kertoo tekevänsä eläkkeen ohella työtä joko täyspäiväisesti (5 prosenttia) tai osa-aikaisesti (13 prosenttia).

Mainos



Eläkkeellä työskentely on tutkimuksen mukaan runsainta Keski-Pohjamaalla (37 prosenttia) ja Lapissa (41 prosenttia).

Lisäksi yhä useampi, 19 prosenttia vastaajista, kertoi hakeneensa työtä eläkkeellä ollessaan. Vuosi sitten 14 prosenttia eläkeläisvastaajista kertoi työskentelevänsä ja työtä kertoi hakeneensa joka kymmenes eläkeläinen.

Tutkimuksen mukaan joka kolmas eläkeläinen kertoo saaneensa työtarjouksia. Työtarjouksia on saatu runsaimmin Lapissa, Etelä- Savossa ja Kymenlaaksossa.

Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen pitää yllättävänä varsin suurta kiinnostusta eläkeläisille suunnattuja työnvälityspalveluja kohtaan.

– Tämähän on yllättävä uutinen ja kertoo eläkeläisten aikamoisesta kiinnostuksesta työmahdollisuuksia kohtaan. Työvoimapula taitaa johtaa siihen, että erilaisille eläkeläisten työn välitysmekanismeille muodostuu kysyntää.

– Jo nyt tiedetään, että julkisella sektorilla eläkkeellä työskentely on jo verrattain yleistä esimerkiksi hoito- ja opetusalalla. Käsittääkseni näille aloille on muodostunut varsin vakiintuneet työnvälitysmekanismit siihen, miten työtä ja erilaisia lyhyitä keikkoja tarjotaan eläkkeellä oleville alan ammattilaisille. Lisäksi kilpailu osaavasta työvoimasta kirittää keksimään yhä uusia keinoja myös näillä aloilla, Kainulainen sanoo työeläkevakuuttajan tiedotteessa.

Suuri työvoimapotentiaali

Eläkeläisten kiinnostus työskentelyä kohtaan on viime vuoden tapaan korkealla. Lähes puolet eläkeläisistä kertoo työnteon kiinnostavan. Niistä eläkeläisistä, jotka eivät tällä hetkellä työskentele, 37 prosenttia kertoo työnteon kiinnostavan.

– Näyttää siltä, että Suomessa eläkeläisten keskuudessa on suuri käyttämätön työvoimapotentiaali. Eläköitymisennusteet sekä syntyvyyskehitys osoittavat aika selvästi sen, että työvoimapulasta on muodostumassa pysyvä tila maahamme.

– Kun maassa on huutava pula osaavasta työvoimasta, kannattaa erityisiä rekrytoimia sekä selviä kannustimia suunnata eläkkeellä oleville osaajille. Suomessa olisi hyvä kammata vielä kerran lävitse ja selvittää esimerkiksi se, että kannustaisiko eläkkeensaajien eläkkeen ja palkkatyötulojen verotuksen eriyttäminen vielä enemmän eläkeläisiä työntekoon, Kainulainen pohtii Kevan tiedotteessa.

Kevan tutkimukseen vastasi 4 000 suomalaista eri puolilta Suomea syys- ja lokakuun aikana.

Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Keva huolehtii julkisen sektorin työntekijöiden eläkeasioista. Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*