Työllisyyden kuntakokeilun parhaat reseptit yksissä kansissa

Työllisyyden kuntakokeilulla on löydetty uusia malleja yleisen työllisyyspolitiikan ja yksittäisten kuntien käyttöön. Kuntakokeilu on koonnut parhaista työllisyyden hoidon resepteistä oppaan yhteistyön kehittämiseksi.

Kokeilussa on 26 erilaista hanketta, joissa on mukana 61 kuntaa. Tavoitteena on pitkäaikaistyöttömien työmarkkinakelpoisuuden parantaminen kokonaisarvion pohjalta.

– Kuntakokeilusta saaduilla kokemuksilla on jo ollut vaikutuksia työllisyyspolitiikassa tehtäviin uudistuksiin. Kokeilun tuloksia on voitu hyödyntää muun muassa valmisteltaessa lakia työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta, sanoo kuntakokeilun pääsihteeri Erja Lindberg.

Kokeilussa on havaittu, että TE-toimiston, kunnan ja Kelan kesken tarvitaan kiinteämpää kumppanuutta, minkä lisäksi yhteistyötä tulee tehdä yrittäjien, kolmannen sektorin ja oppilaitosten kanssa. Hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että yhteistyön lisääntyessä kuntien palveluja ja paikallistuntemusta on voitu hyödyntää aikaisempaa enemmän pitkäaikaistyöttömien työllistymisen edistämisessä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– TE-hallinnossa ja työvoimapalvelujen lainsäädännössä on tehty paljon muutoksia viime vuosina. Varsinaiseen työnjakoon kuntien ja valtion välille ei ole kuitenkaan tehty muutoksia. Kumppanuus on lisääntynyt ja hyvät tulokset sen myötä, Kerminen sanoo.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen on tyytyväinen kuntien aktiivisuuteen ja sitoutumiseen kokeiluun.

– Ongelmana on, ettei ole voitu kokeilla poikkeamia nykyisestä lainsäädännöstä. Tarvitaan jatkokokeilu, johon voisi tulla mukaan suppeampi joukko kuntia ja jossa kokeilun rajat olisivat väljemmät, Kietäväinen sanoo.

Työllisyyden keittokirjassa esitellään 30 erilaista esimerkkiä työllisyyttä edistävien palvelujen järjestämisestä entistä tehokkaammin.

Vantaan kaupunki on mukana Työraide-projektillaan.

– Työraide on osoittanut olevansa loistava konsepti. Tehokkaan asiakas- ja palveluohjauksen ansiosta Vantaan pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut vähemmän kuin alueella keskimäärin. Yhteistyö yritysten kanssa on tiivistynyt ja tehostunut. Yrittäjät tuntevat Työraiteen ja ovat olleet tyytyväisiä Työraiteen kautta tulleisiin työntekijöihin, kuvailee Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden johtaja Anu Tirkkonen.

Työllisyyden keittokirja on saatavilla osoitteessa http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3057.

Kunta.tv: Katso myös Erja Lindbergin haastattelu aiheesta >

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*