Uudenmaan liiton tiedotteen mukaan työttömyys Uudellamaalla nousee vastaanotettujen lomautusilmoitusten perusteella yli kahteenkymmeneen prosenttiin.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet vaikuttavat Suomen työllisyyteen vauhdilla. Uudenmaan ELY-keskukseen oli torstaihin mennessä saapunut ilmoitukset 145 000 hengen lomautusneuvotteluista.

Uudenmaan määrä vastaa lähes kahta kolmasosaa koko Suomen luvusta. Todennäköisesti oikea luku on vielä tätäkin suurempi, sillä tällä hetkellä ilmoitusvelvollisuus koskee vain yli 20 hengen yrityksiä.

Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen esitti torstaina Uudenmaan liiton tiedotteessa, että valtion myöntämä kriisirahoitus yrityksille myönnettäisiin sitä kipeimmin tarvitseville alueille.

Savolainen vetosi muiden maakuntien solidaarisuuteen, jotta nämä pidättäytyisivät vaatimasta varoja itselleen. Nykytilanteessa tukia ei voida hänen mielestään myöntää aluepoliittisin perustein.

– Myöntämisjärjestelmää tulee heti muuttaa siten, että syntyy yksi valtakunnallinen hakemusjono. Pinosta tulee ottaa kulloinkin päällimmäinen hakemus ja myöntää tuki. Tuen jakaminen ei saa riippua yrityksen sijainnista, Savolainen sanoo tiedotteessa.

TEM: Hakemuskäsittely tehdään sujuvaksi

Savolaisen mukaan suurin osa Suomen yritystuen jakoon erikoistuneista käsittelijöistä on muualla Suomessa, mikä voi huonontaa Uudenmaan yritysten tilannetta alueellisen jaon tapauksessa. Yhdenkin päivän odotus hakemusten käsittelyssä voi Savolaisen mukaan olla kohtalokas.

– Vaikka haluaisin valaa uskoa parempaan, katastrofin laajuus Uudellamaalla on käsittämätön. Suomen bruttokansantuote saattaa romahtaa jopa viisi prosenttia ja kuntatalous kriisiytyy kaikkialla vuosiksi,

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) neuvotteleva virkamies Sirpa Hautala toppuuttelee paniikkia. Tarkoitus on hyödyntää kaikkien ELY-keskusten henkilöresursseja yritysten avustushakemusten käsittelyssä. Henkilöresursseja eri ELY-keskusten kesken on mahdollista hyödyntää erityisjärjestelyillä.

Valtio pystyy tämänhetkisten tietojen mukaan jakamaan nopealla aikataululla avustusta yrityksille ELY:n kautta kansallisena kriisirahoituksena 300 miljoonaa euroa ja 700 miljoonaa Business Finlandin kautta. Hautalan mukaan ELY-keskusten tukipotti on valtakunnallinen, ja hakemusten käsittely pyritään tekemään mahdollisimman nopeaksi ja sujuvaksi.

– Rahoitusta myönnetään niille yrityksille, joihin koronavirusepidemia on vaikuttanut.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*